Η Εκκλησία και το Κράτος

η-εκκλησία-και-το-κράτος-832951

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας βρίσκει Κυβέρνηση και Εκκλησία να βλέπουν η κάθε μία από τη δική της πλευρά τα θετικά σημεία του κοινού ανακοινωθέντος, προκειμένου να κάμψουν τις οποίες αντιδράσεις υπάρχουν στο εσωτερικό τους, αλλά και να δείξουν ποιος βγήκε κερδισμένος από αυτή τη διαπραγμάτευση.

Aστραψε και βρόντηξε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η δημόσια τοποθέτησή του, μέσω γραπτής δήλωσης, για τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα (φιλοξενείται σε διπλανή σελίδα), αποτυπώνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την έντονη αντίδραση που προκαλεί στον ιερό κλήρο και μεγάλο κομμάτι της ιεραρχίας το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Μπορεί η Κυβέρνηση να επιχειρεί να παρουσιάσει το κοινό ανακοινωθέν ως μία ιστορική συμφωνία, επί της ουσίας όμως πρόκειται για ένα οικονομικό deal Τσίπρα – Ιερώνυμου, για το οποίο όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είχαν καμία ιδέα και καμία προηγούμενη ενημέρωση ούτε καν οι Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου.

Λειτουργεί σαν το «γαλλικό κλειδί» για να ανοίξουν 10.000 προεκλογικές προσλήψεις, τις οποίες ασφαλώς θα διαχειριστεί η Κυβέρνηση, όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες το μεσημέρι, επιβεβαιώνοντας όσους κάτι τέτοιο είχαν κατά νου, όταν άφηναν να εννοηθεί πως πίσω από αυτή την εσπευσμένη συνάντηση Ιερώνυμου – Τσίπρα υπήρχε ήδη προειλημμένη συμφωνία των δύο. Αυτή πλέον πήρε τη μορφή συμφωνίας, οικονομικού περιεχομένου, που αφορά κυρίως στη διαχείριση της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία πλέον γίνεται αξιοποιήσιμη, καθώς και στη μεταφορά των κληρικών εκτός δημοσίου, αλλά με την καταβολή της δαπάνης μισθοδοσίας τους μέσω επιδότησης από το Κράτος.

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας βρίσκει Κυβέρνηση και Εκκλησία να βλέπουν η κάθε μία από τη δική της πλευρά τα θετικά σημεία του κοινού ανακοινωθέντος, προκειμένου να κάμψουν τις οποίες αντιδράσεις υπάρχουν στο εσωτερικό τους, αλλά και να δείξουν ποιος βγήκε κερδισμένος από αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν πέρασαν βέβαια λίγες ώρες από το πανηγυρικό κλίμα στο Μαξίμου που η Κυβέρνηση το εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά και ο Ιερός Σύνδεσμος των Κληρικών με μια σκληρή ανακοίνωση τάσσεται ενάντια της συμφωνίας. «Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν» αναφέρουν και καλούν τους μητροπολίτες να μη στηρίξουν τη συμφωνία. Οι ιερείς βλέπουν να χάνουν τα προνόμια του δημοσίου και κυρίως αυτό της μονιμότητας, ενώ άγνωστο είναι ακόμα το θέμα της ασφάλισης. Τα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας δείχνουν από την πρώτη στιγμή να είναι αρκετά, ενώ ήδη οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως από τον εκκλησιαστικό χώρο έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους. Επί της ουσίας πρόκειται για μία συμφωνία η οποία χρήζει πολύ μεγάλης ανάλυσης από πιο ειδικούς από εμάς, ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τη συμφωνία και το περιεχόμενό της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου