ΑΛΜΥΡΟΣ

Αλμυρός: «Φώναζα τα ονόματα των παιδιών μου για να κρατηθώ…»

αλμυρός-φώναζα-τα-ονόματα-των-παιδιώ-849477

Ενας από τους εργαζόμενους, ο Χρήστος Μακαντάσης, που εγκλωβίστηκαν στον Ξηριά Αλμυρού και πάλεψαν επί 10 ώρες με τα ορμητικά νερά, μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις δραματικές στιγμές

Αίσια κατάληξη είχε ευτυχώς το πολύωρο θρίλερ με τους τρεις εγκλωβισμένους σε δέντρα στην περιοχή της λιμνοδεξαμενής Ξηριά, στον Αλμυρό, το οποίο άρχισε προχθές το απόγευμα, όταν η περιοχή βυθίστηκε στο νερό. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες, που διήρκησαν δέκα ολόκληρες ώρες, τα σωστικά συνεργεία κατόρθωσαν να τους απομακρύνουν και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο γύρω στις 02:30 προχθες τα ξημερώματα, μετά από επέμβαση ερπυστριοφόρου του Στρατού. Ο χειριστής του, με τη βοήθεια ιδιώτη δεύτερου ερπυστριοφόρου, που είχε κινητοποιήσει η Περιφέρεια, αποφάσισε να κινηθεί, παρά τους κινδύνους. Στο σημείο το νερό έφθανε τα 4 μέτρα και οτιδήποτε περνούσε από εκεί βούλιαζε.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο 54χρονος τοπογράφος Χρήστος Μακαντάσης, που ήταν ο ένας εκ τριών εγκλωβισμένων, μιλά σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Η τραυματική εμπειρία που έζησε προκαλεί σοκ. Σε κάποια στιγμή φώναζε τα ονόματα των παιδιών του για να πάρει δυνάμεις και να μπορεί να κρατηθεί από τα κλωνάρια. Ο εφιάλτης δεν σταματούσε επί δέκα και πλέον ώρες.

Οι τρεις εργαζόμενοι, ο Χρ. Μακαντάσης και οι δύο μηχανικοί Σωτήρης Τόλης και Γιάννης Δημητρίου, βρέθηκαν σε κίνδυνο προχθές στις 15:00, όταν ο «Ιανός» θέριεψε και τα ορμητικά νερά του Ξηριά παρέσυραν το αυτοκίνητό τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 21:00 ο κ. Μακαντάσης απελπισμένος από την κατάσταση είχε πάψει να ελπίζει ότι θα σωθεί και χαιρετούσε την οικογένειά του από μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Κι όμως ήταν εκείνος που όλο το διάστημα εμψύχωνε τους άλλους δύο συναδέλφους του να κάνουν υπομονή και τους βοηθούσε, όταν οι δυνάμεις τους λύγιζαν και κρεμασμένοι από δέντρα έλεγαν ότι «δεν αντέχουν άλλο», ότι «δεν αισθάνονται το σώμα τους».

Δεν έφθασε ποτέ ελικόπτερο

Το ελικόπτερο που παρακαλούσαν να έρθει δεν έφθασε ποτέ. Μάλιστα όλες αυτές τις ώρες ο 54χρονος βρισκόταν ο μισός μέσα στα ορμητικά νερά του χειμάρρου. Σε κάποια στιγμή λέει ότι ενώ κρεμιόταν από κλωνάρι πλατάνου αισθανόταν ότι το δέντρο υποχωρούσε και ότι ξεριζωνόταν.

Οι τρεις εργαζόμενοι έβλεπαν ήδη από τις 20:00 απέναντί τους τις δυνάμεις της 8ης ΕΜΑΚ από τη Λάρισα, οι οποίες όμως με τα μέσα που διέθεταν δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν. Οι ελπίδες τους ήταν να χαμηλώσει η στάθμη του νερού για να σωθούν!

Ο εγκλωβισμός

Ο 54χρονος περιγράφει: «Είχαμε ενημερωθεί από τον φύλακα ότι η κοίτη ήταν καθαρή, όταν αποφασίσαμε να φύγουμε από το έργο. Μέχρι να φθάσουμε κάτω ήταν τόσο μεγάλη η ποσότητα του νερού που κατέβαινε από ψηλά που έσπασε τα ρέματα και μας εγκλώβισε στα 5 χιλιόμετρα από τη λιμνοδεξαμενή στα όρια του Αλμυρού δίπλα από κτηνοτροφικές μονάδες.

Παρακαλούσαμε για έρθει ελικόπτερο, ένα super puma. Λέγαμε στην Πυροσβεστική να κάνει γρήγορα ότι είμαστε τρεις και έχουμε οικογένειες με παιδιά».

Οι μηχανικοί εμψυχώνονταν από τη διεύθυνση της κατασκευάστριας εταιρείας του έργου ΣΧΣ Α.Τ.Ε.Ε, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που παρότρυνε να κάνουν υπομονή, τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλμυρού Παναγιώτη Γκουγκουτούδη, που προσπαθούσε να τους στηρίξει ψυχολογικά, τα σωστικά συνεργεία.

Όταν το αυτοκίνητο τους παρασύρθηκε από τα νερά, μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία, τα οποία όμως γέμιζαν συνεχώς νερό. Στο τέλος αναγκάστηκαν να πιαστούν από τα δέντρα.

Το νερό κάλυπτε το μισό του σώμα

Ο κ. Μακαντάσης λέει ότι το νερό κάλυπτε το μισό σώμα του, ενώ παρέσερνε τα πάντα στο διάβα του κατεβάζοντας φερτές ύλες από το βουνό.

«Το διάστημα από τις 15:00 έως τις 18:00 πιστεύαμε ότι θα σωθούμε. Από τις 18:00 και έως τις 21:00 το νερό κόντεψε να μας πνίξει. Ημασταν πραγματικά σε άθλια κατάσταση. Ο ένας έλεγε «θα πεθάνω», ο άλλος «κρυώνω. Δεν μπορώ να πατήσω. Θα πέσω».

Ετριβα τα πόδια και τα χέρια του ενός συναδέλφου μου για να αισθανθεί το σώμα του. Εγώ δεν πρόλαβα να φθάσω σε πλάτανο. Να ανεβώ σε κορμό. Κρεμόμουν από κλωνάρια που έσπαγαν», σημειώνει.

Οι άλλοι δύο εργαζόμενοι ήταν σε πιο ασφαλή θέση, πάνω σε κορμούς. Το νερό συνέχιζε να κατεβαίνει με ορμή.

Οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν

Οι τρεις εγκλωβισμένοι ήταν σε απόσταση 100 μέτρων από τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ, οι οποίες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν. Τρία με τέσσερα ρέματα συγκεντρώνονταν στο σημείο όλα μαζί.

«Δεν μπόρεσαν να μας πλησιάσουν ποτέ. Αν έστελναν ένα ελικόπτερο δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα χρειάστηκε να ειδοποιήσουμε τις οικογένειές μας για τα χειρότερα», σημειώνει.

Οι τρεις εργαζόμενοι σώθηκαν τελικά από τον κίνδυνο πνιγμού γύρω στις 02:30 χθες τα ξημερώματα. «Ο β’ χειριστής του ερπυστριοφόρου του Στρατού με τη βοήθεια ιδιώτη που είχε στείλει στο σημείο η Περιφέρεια επίσης με ερπυστριοφόρο μπούκαραν μέσα στο νερό παρά την επικίνδυνη κατάσταση και μας φόρτωσαν», λέει ο ίδιος.

Δάκρυα χαράς μετά τη διάσωση

Οι εργαζόμενοι έκλαιγαν όταν απομακρύνθηκαν από το σημείο. Πλήρωμα ασθενοφόρου τούς παρέλαβε και τους οδήγησε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού για εξετάσεις. Ευτυχώς ήταν όλοι καλά στην υγεία τους.

Οι τρεις μηχανικοί βρέθηκαν στην τραγική θέση μέσα σε δεκαπέντε λεπτά της ώρας και έζησαν έναν απίστευτο εφιάλτη. Ο κ. Μακαντάσης επαναλαμβάνει: «Αν έστελναν ένα ελικόπτερο δεν θα είχαν συμβεί τίποτα από όλα αυτά».

Φώναζε τα ονόματα των παιδιών του για να πάρει δύναμη

Δεν θα ξεχάσει ποτέ την εμπειρία. «Στις 21:00 χαιρέτισα τα εγκόσμια από μέσω κοινωνικής δικτύωσης», επισημαίνει, ενώ ερωτηθείς για τη δύναμη που τον κράτησε δυνατό αναφέρθηκε στην οικογένειά του και τα παιδιά του.

«Ελεγα τα ονόματά τους για να πάρω δύναμη. Να μην πέσω στο νερό που η στάθμη του ανέβαινε συνεχώς. Προσπαθούσα να κάνω γυμναστική, να ζεσταθώ όταν οι άλλοι φώναζαν ότι δεν αντέχουν άλλο από το κρύο, το ρίγος, την υποθερμία και έλεγαν ότι θα πνιγούμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου