ΑΛΜΥΡΟΣ

Εζησαν τη μοναδική εμπειρία της εικονικής κατάδυσης

εζησαν-τη-μοναδική-εμπειρία-της-εικον-754304

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης στο διάσημο ναυάγιο της Περιστέρας

Μοναδική εμπειρία έζησαν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ευξεινούπολης στο νησί της Αλοννήσου στις 3 και 4 Αυγούστου 2020, φιλοξενούμενοι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οπως ενημερώνει η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Σταυραντώνη, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου στη χώρα, που έγιναν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό το Σάββατο.

Την ομάδα του Γυμνασίου Ευξεινούπολης υποδέχτηκαν στο νησί ο κ. Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας και Β. Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Αλμυρού, Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, ο προϊστάμενος Βασίλης Γαλάνης και τα στελέχη Κωνσταντίνος Μίχος και Δημήτρης Βαλλούς της Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας.

«Οι μαθητές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης «Αt the School of Open Cohesion» (ΑSOC) στην οποία συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2019 -2020 και αφορά στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας του ΕΣΠΑ 2014-2020, επέλεξαν να ερευνήσουν το μεγαλόπνοο έργο με τίτλο «Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στο Δυτικό Παγασητικό», το μεγάλο – και μοναδικό για την Ελλάδα – εγχείρημα που υλοποιείται στις Β. Σποράδες και τον Δ. Παγασητικό. Ενα έργο που αποτελεί «έργο σημαία» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και είναι προφανώς «εθνικής σημασίας», ένα έργο βραβευμένο από την Ευρώπη, το οποίο απέσπασε τέσσερα βραβεία», επισημαίνει.

Με την επιτόπια επίσκεψη στο «Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα της Αλοννήσου», όπου τους υποδέχτηκε ο κ. Αγοραστός, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον μαγικό κόσμο της υποβρύχιας αρχαιολογίας, με τον οποίον ασχολήθηκαν όλη τη χρονιά. Ήρθαν σε επαφή με τον «Παρθενώνα των υποθαλάσσιων μουσείων», το ναυάγιο της Περιστέρας και με τη βοήθεια των τεχνολογιών που διαθέτει το Κέντρο, έζησαν τη μοναδική εμπειρία της εικονικής, ψηφιακής κατάδυσης χάρη στα γυαλιά τρισδιάστατης επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ ενημερώθηκαν για όλα τα στοιχεία του ναυαγίου. Μέσω του εκπαιδευτικού παιχνιδιού της μουσειοσκευής, ειδικά διαμορφωμένου για το ναυάγιο, είχαν τη δυνατότητα να υποδυθούν τον δύτη, τον αρχαιολόγο, τον περιβαλλοντολόγο.

O κ. Αγοραστός πρόσφερε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς ένα σακίδιο με δώρα με το λογότυπο της ομάδας, το «UnderWater Explorers».

«Η εμπειρία που ζήσαμε με την επιτόπια επίσκεψη στο έργο που ερευνήσαμε ήταν πραγματικά υπέροχη και μοναδική», τονίζει ακόμη.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί Σταυραντώνη Μαρία και Σιαμέτη Αθανασία της ομάδας Asoc του Γυμνασίου Ευξεινούπολης ευχαριστούν θερμά τόσο για την υπέροχη και ζεστή φιλοξενία στο νησί της Αλοννήσου, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και κάθε αρμόδιο όσο και για την ευκαιρία που τους δόθηκε να ζήσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία με την επιτόπια επίσκεψη στον «Παρθενώνα των υποθαλάσσιων μουσείων», το ναυάγιο της Περιστέρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου