ΑΛΜΥΡΟΣ

Πολυγραφότατος, ευπατρίδης, εγκυκλοπαιδιστής, ο Στέφανος Κομμητάς

πολυγραφότατος-ευπατρίδης-εγκυκλοπ-373346

Φωτεινό παράδειγμα το έργο και η ζωή του Κωφιώτη λογίου Στέφανου Κομμητά

«Ο πολυγραφότατος ευπατρίδης, εγκυκλοπαιδιστής, Κωφιώτης λόγιος, παιδαγωγός Στέφανος Κομμητάς είναι από τους πρωτοπόρους που συνεισέφεραν στον καθαρισμό της ελληνικής γλώσσας, στην εισαγωγή νέων ορολογιών στις θεωρητικές και θετικές επιστήμες, στη στροφή της εισαγωγής των αφθονότατων νέων λέξεων μέσα στο πλουσιότατο έργο του και στην ενδυνάμωση της παιδείας, γενικότερα».

Σε εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού επισημάνθηκε ότι σήμερα είναι επίκαιρο περισσότερο από το ποτέ το έργο του Κωφιώτη λογίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία παρουσία πλήθους κόσμου. Παρόντες ήταν οι βουλευτές Μαγνησίας της Ν.Δ. Αθανάσιος Λιούπης και του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ ως εκπρόσωποι της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας παρέστησαν ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Κίτσιος και ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Βασίλης Χατζόπουλος.

Ακόμη, παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ο τέως δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνης Σμυρναίος και πλήθος εκπροσώπων φορέων.

Κοινή πρόταση όλων ήταν ότι το Δημοτικό Σχολείο στους Κωφούς, που σήμερα δεν λειτουργεί, μπορεί να γίνει θεματικό πνευματικό κέντρο για την παρουσίαση του ποιοτικού έργου του Στέφανου Κομμητά.

Στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιοςμίλησε για τον ρόλο του ιερομονάχου Κομμητά και του κλήρου στην Ελληνική Επανάσταση και τον ελληνικό διαφωτισμό και τόνισε ότι τα λόγια του Κωφιώτη λογίου, ότι πρέπει να γίνει πρώτα η απελευθέρωση του νου και ύστερα του ελληνικού έθνους, χρειάζεται να περάσουν στους μαθητές και στους νέους.

«Σε μια εποχή που τη διακρίνουν η έκπτωση αξιών και ιδανικών, η κενότητα των λόγων και η απώλεια κάθε πνευματικότητας και φροντίδας για τον πολιτισμό, εκδηλώσεις όπως αυτή, μας γεμίζουν αισιοδοξία γιατί μας δείχνουν πως πάντα υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να πορεύονται έναν πιο δύσκολο, αλλά πολύ πιο όμορφο δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Δημοσθένης Χατζηλέλεκας μίλησε για τον ρόλο της αττικής διαλέκτου της αρχαιοελληνικής γλώσσας.

«Η μελέτη του έργου του καταδεικνύει ότι συμμετείχε ενεργά στα δίκτυα γνώσης και πολιτισμού, που απλώνονταν σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο και αποδέχθηκε τις ευρωπαϊκές διανοητικές ζυμώσεις, αναπροσανατολίζοντάς τις προς τον αρχαιοελληνικό στοχασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο φιλόλογος καθηγητής Βαγγέλης Νίκου παρουσίασε τα άπαντα του Κομμητά και έδωσε μεγάλη έμφαση στον ρόλο που έπαιξε το 2013 η επανέκδοση του έργου των 41 τόμων που χορηγήθηκαν σε όλα τα πνευματικά ιδρύματα της χώρας για να φθάσουμε σήμερα ο Κομμητάς να είναι εκ των πραγμάτων στο πάνθεον των λογίων.

Τέλος, ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Στέφανος Κομμητάς και ο Ρήγας Φεραίος ήταν συνοδοιπόροι του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και άξιοι Θεσσαλοί λόγιοι της εποχής εκείνης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου