ΑΛΜΥΡΟΣ

Χώρος φιλοξενίας προσκυνητών στην ιστορική μονή Παναγίας Ξενιάς

χώρος-φιλοξενίας-προσκυνητών-στην-ισ-402389

Προχωρούν οι εργασίες αναστήλωσης του παλιού μοναστηριού, που θα ενισχύσει τον θρησκευτικό τουρισμό

Διεθνές ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το ιστορικό, παλιό μοναστήρι της κάτω Παναγίας Ξενιάς, το οποίο αναστηλώνεται με πόρους, αλλά και τη φροντίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος, με την προοπτική να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας προσκυνητών. Οι εργασίες προχωρούν με σταθερούς ρυθμούς, με την προσδοκία ότι την επόμενη χρονιά θα ανοίξει τις πύλες του για τη φιλοξενία των πρώτων προσκυνητών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «προχωρούμε συστηματικά προς τη δυτική και τη νότια πτέρυγα, δηλαδή την είσοδο της μονής και τη νότια πλευρά, που ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Εχουμε προχωρήσει στη σταθεροποίηση του κτιρίου μετά την υποθεμελίωση που έγινε πέρυσι και πλέον προχωρούμε στον εξωραϊσμό των εσωτερικών χώρων. Οι εργασίες είναι επίπονες, είναι χρονοβόρες, αλλά γίνονται με πολλή επιμέλεια και προχωρούμε συστηματικά, χωρίς διακοπή, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή» είπε.

Στόχος είναι την επόμενη χρονιά να επιτευχθεί ο στόχος της λειτουργίας χώρων φιλοξενίας προσκυνητών από άλλες χώρες, δεδομένου ότι η αδελφότητα που εγκαταβιούσε κατά το παρελθόν στην ιστορική μονή έχει εγκατασταθεί στο καινούργιο μοναστήρι.

Η παλαιά, ιστορική μονή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα αποτελέσει κέντρο φιλοξενίας προσκυνητών, με τον κ. Ιγνάτιο να υπογραμμίζει ότι «έχουμε ήδη αιτήσεις προσκυνητών από τη Ρουμανία, οι οποίοι θα ήθελαν να διαμένουν σε ένα τέτοιο χώρο». Στην ολοκληρωμένη του μορφή θα μπορεί να φιλοξενεί περί τα εκατό άτομα και σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετήσει γύρω στους πενήντα προσκυνητές.

Το έργο υλοποιείται με ίδια μέσα της Μητρόπολης Δημητριάδος και τις εισφορές των πιστών, χωρίς καμία επιχορήγηση. «Γίνεται πολύ επιμελημένη εργασία, με αυτεπιστασία και έχουμε πολύ προσεκτική επιμέλεια και πολύ καλούς τεχνίτες» είπε ο κ. Ιγνάτιος.

Προσπάθειες ετών

Η ακριβής χρονολογία ιδρύσεως είναι άγνωστη. Από τα εντοιχισμένα ανάγλυφα που βρίσκονται στην κόγχη του ιερού, συμπεραίνεται ότι ιδρύθηκε περί τον 12ο και 13ο αιώνα.

To κτιριακό συγκρότημα υπέστη πολύ σοβαρές καταστροφές από τους σεισμούς του Ιουλίου του 1980, με αποτέλεσμα η μονή να καταστεί ακατοίκητη. Με πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας και του κ. Ιγνατίου και μετά από τις ατελέσφορες προσπάθειες ένταξης του έργου σε ειδικό πρόγραμμα αναστήλωσης, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις κρατικών φορέων, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκίνησαν οι εργασίες στη μονή, με σκοπό να ανακτήσει την παλιά της αίγλη και να καταστεί και πάλι πόλος έλξης και σημείο αναφοράς της μοναστικής ζωής.

Η καινούργια μονή της Κάτω Ξενιάς βρίσκεται στον κοντινό λόφο, απέναντι από το παλιό μοναστήρι, το οποίο θα αποτελέσει χώρο φιλοξενίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την παλιά μονή, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χριστόδουλος ξεκίνησε αμέσως τις προσπάθειες για τη δημιουργία νέας μονής στον απέναντι λόφο, γιατί διαπιστώθηκε επιστημονικά ότι η υπάρχουσα μονή, υπό τις τεχνολογικές συνθήκες της εποχής εκείνης, δεν μπορούσε να αναστηλωθεί και να αναγεννηθεί. Ετσι αποφασίστηκε να γίνει το νέο μοναστήρι. Ξεκίνησαν αμέσως οι εργασίες και μόλις ανεγέρθηκαν τα πρώτα κτίσματα, οι μοναχές, οι οποίες μέχρι τότε διέμεναν σε αντίσκηνα στο παλιό μοναστήρι, μεταφέρθηκαν στα καινούργια κτίσματα απέναντι και σιγά – σιγά ολοκληρώθηκε το καινούργιο μοναστήρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου