ΑΛΜΥΡΟΣ

Με γαλάζια σημαία βραβεύτηκε η ακτή Καραγκιόλ

με-γαλάζια-σημαία-βραβεύτηκε-η-ακτή-κα-440469

Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά της παραλίας του Αλμυρού

Με γαλάζια σημαία βραβεύτηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η παραλία Καραγκιόλ του Δήμου Αλμυρού.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος ανακοίνωσε τις βραβεύσεις της για τις ακτές και σε αυτές συγκαταλέγει και την παραλία του Αλμυρού.

Η παραλία Καραγκιόλ κρίθηκε ότι έχει εξαιρετικής ποιότητας ύδατα και γι’ αυτό διακρίθηκε από το πρόγραμμα.

Η γαλάζια σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη γαλάζια σημαία είναι η ποιότητα υδάτων να είναι εξαιρετική. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και καλή, δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Ειδικότερα, κριτήρια του προγράμματος είναι η εξαιρετική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Ακόμη, η μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό, οι επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης και ο συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι από το 1992 ο εθνικός χειριστής του προγράμματος γαλάζιας σημαίας, η οποία είναι ένα παγκόσμιο, σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον πλανήτη, σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Το εθελοντικό πρόγραμμα γαλάζιας σημαίας ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πρωτότυπη περιβαλλοντική δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων. Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα 49 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται. Η γαλάζια σημαία, σύμβολο ποιότητας, απονέμεται σε πλήρως οργανωμένες ακτές σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου