ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε διακρατική συνάντηση στην Φιλανδία μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης

σε-διακρατική-συνάντηση-στην-φιλανδί-508936

Στα πλαίσια της τρίτης διακρατικής συνάντησης των εταίρων εκπαιδευτικών και μαθητών από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα που συμμετέχουν στη Στρατηγική Σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/KA2 με τίτλο “Common Ground” και η οποία πραγματοποιήθηκε στη Loimaa της Φινλανδίας, ταξίδεψαν στη Φινλανδία από 5 έως 11 Μαΐου 2019, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ευξεινούπολης.

Η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου της Φινλανδίας υποδέχτηκε θερμά τους εταίρους μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά από τα παιχνίδια γνωριμίας τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου τους. Μια σχολική μονάδα με εξαιρετική υλικοτεχνική υποδομή που θα τη ζήλευε ο καθένας.

Η εβδομάδα που διήνυσαν ήταν δημιουργική για όλους. Οι Φινλανδοί μαθητές οργάνωσαν για όλους μαθήματα στα Σουηδικά και στα Φινλανδικά. Επίσης όλοι οι μαθητές των άλλων χωρών παρουσίασαν στους άλλους μαθήματα στη δική τους γλώσσα. Ασχολήθηκαν με διάφορα αθλήματα, με κολύμπι και ιππασία, με τη Ρομποτική και με άλλες δράσεις. Επισκέφτηκαν το μουσείο προσφύγων στη Loimaa και το πολυπολιτισμικό σχολείο και πανεπιστήμιο στο Turku και την εκκλησία της Παναγίας.

Επίσης ξεναγήθηκαν στο Κάστρο στο Turku το οποίο δεν είναι μόνο το ορόσημο του Turku από τη θάλασσα, αλλά το πιο γνωστό κτίριο σε ολόκληρη τη Φινλανδία και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Φινλανδίας εδώ και αιώνες.

Φύτεψαν στην αυλή του σχολείου, με χώμα από κάθε χώρα, το δέντρο της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης βρίσκοντας “Κοινό έδαφος” συνεργασίας, φιλίας, αποδοχής και δημιουργικής συνύπαρξης σε μια Ευρώπη διαρκούς αλλαγής.

Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει η σχολική κοινότητα τη γνώση της σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο παρόν αλλά και να βοηθήσει την ενσωμάτωση τόσο μεταναστών όσο και προσφύγων δημιουργώντας ένα “κοινό έδαφος” αλληλοσεβασμού και εκτίμησης ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικό παρελθόν αλλά κοινό μέλλον.

Ήταν μια δημιουργική εβδομάδα για όλους με εποικοδομητική συνεργασία και με ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία.

Την ελληνική παιδαγωγική ομάδα αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί Σταυραντώνη Μ., Καραγιαννοπούλου Μ., Λάιος Δημήτριος και οι μαθήτριες Αραμπατζή Χριστίνα, Κυρίτση Αναστασία, Κυρίτση Αλεξάνδρα, Κοντομάνου Μαρία- Ελένη, και Σαμαρά Χρυσούλα. Τον Νοέμβριο 2019 περιμένουν στην Ελλάδα στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης τους Ευρωπαίους εταίρους να τους προσφέρουν την ελληνική φιλοξενία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου