ΑΛΜΥΡΟΣ

Προτεραιότητα στην πρόληψη υγείας

προτεραιότητα-στην-πρόληψη-υγείας-540294

Με τέσσερις νέους εξωτερικούς απινιδωτές «θωρακίζεται» ο Δήμος Αλμυρού

Εμφαση στον τομέα της πρόληψης υγείας δίνει ο Δήμος Αλμυρού, επικεντρώνοντας τις πρωτοβουλίες του στην ενημέρωση των πολιτών μέσω ειδικών σεμιναρίων και επιμορφωτικών ημερίδων..

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΒLS/ AED), που οργάνωσε ο Δήμος Αλμυρού στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Ευξεινούπολης. Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας & Β. Σποράδων κ. Κολυνδρίνη Δωροθέα υποσχέθηκε να δωρίσει ένα απινιδωτή στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, ενώ ο δήμαρχος Αλμυρού Δημ. Εσερίδης ανακοίνωσε την προσφορά ενός απινιδωτή στην Αμαλιάπολη, ενός στο Αχίλλειο καθώς επίσης και ενός στην απομακρυσμένη Ανάβρα.

H εκδήλωση έγινε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), το Ελληνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης στην Υποστήριξης της Ζωής και τον διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 ΓΣΝΛ στρατιωτικό γιατρό καρδιολόγο κ. Χαράλαμπο Παρίση.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του Δήμου Αλμυρού η οποία ξεκίνησε από το 2015, όπως επισήμανε η Μαρία Σταυραντώνη, εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας και Πολιτισμού είναι η μείωση της θνησιμότητας και ειδικότερα η μείωση του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακό επεισόδια, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης EURECA ONE, στην οποία συμμετείχαν 27 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Δήμος Αλμυρού διαθέτει αυτή τη στιγμή 4 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, έναν στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, έναν στο Εθνικό Στάδιο Αλμυρού, έναν στο καφέ Στάση στη Σούρπη και έναν στο ΚΕΠ Πτελεού. Τον πρώτο απινιδωτή πρόσφερε στον δήμαρχο Αλμυρού Δημήτρη Εσερίδη ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Γυμνασίου Ευξεινούπολης Κούργιας Δημήτριος τον Δεκέμβριο 2015.

Στο σεμινάριο που έγινε επιμορφώθηκαν και έλαβαν πιστοποίηση 25 δημότες του Αλμυρού, οι οποίοι αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο τους για να αποκτήσουν γνώση, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των πιστοποιημένων πολιτών στην περιοχή του Αλμυρού. Διευθυντής του σεμιναρίου BLS ήταν ο κ. Χαράλαμπος Παρίσης, στρατιωτικός γιατρός καρδιολόγος, διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 ΓΣΝΛ και εθελοντές εκπαιδευτές οι Νταλιάνη Μαρία, Κοσμάς Στέφος, Δημήτρης Καρακώστας, Κωνσταντίνα Χατζηδημητρίου, Νίκος Τσαμήτας, Χατζή Αναστασία, Μαρία Διβάνη και Σταυραντώνη Μαρία.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο η προμήθεια των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών αλλά η επιμόρφωση για τη χρήση τους από μια μεγάλη μερίδα πολιτών, γιατί η γνώση είναι δύναμη και σώζει ζωές», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά εκ μέρους της δημοτικής αρχής που ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και επιμόρφωσαν εθελοντικά τους πολίτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου