ΑΛΜΥΡΟΣ

Μαθήματα τοπικής ιστορίας

μαθήματα-τοπικής-ιστορίας-540304

Με πρωτοβουλία της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Οθρυς» δωρεάν για το κοινό

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή των φιλιστόρων Αλμυριωτών ξεκίνησε και συνεχίζεται το σεμινάριο τοπικής ιστορίας στον Αλμυρό, που πραγματοποιείται δωρεάν για το κοινό με πρωτοβουλία της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Οθρυς» και περιλαμβάνει δέκα δίωρα μαθήματα.

Εχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έξι πρώτα μαθήματα, τα οποία κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον όλων των 50 περίπου ατόμων που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν εγγραφεί επισήμως. Τα μαθήματα παραδίδει ο πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Βίκτωρ Κοντονάτσιος.

Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε το έκτο μάθημα τοπικής ιστορίας με θέμα «Η περιοχή του Αλμυρού κατά την Τουρκοκρατία (Α΄ μέρος)», ενώ σήμερα Κυριακή 21 Απριλίου θα αναπτυχθεί το θέμα «Η περιοχή του Αλμυρού κατά την Τουρκοκρατία (Β΄ μέρος)». Στο έβδομο μάθημα θα παρουσιαστούν πολύ ενδιαφέρουσες ενότητες, όπως η φορολογία και τα χαράτσια, η ίδρυση κοινοτικών σχολείων, ενθυμήσεις διδασκαλικές, η κατάσταση της περιοχής κατά το 1805 και 1809, περιγραφές του Αλμυρού από ξένους περιηγητές, από Τούρκους επισκέπτες και ντόπιους Αλμυριώτες, η λεηλασία της μοναστηριακής περιουσίας της Ξενιάς από Ελληνες και η προστασία της με σουλτανικά φιρμάνια κ.ά.

Το πρόγραμμα των υπολοίπων μαθημάτων έχει ως εξής:

Την Κυριακή 5 Μαΐου διοργανώνεται το 8ο μάθημα με θέμα «Τα απελευθερωτικά κινήματα στην περιοχή Αλμυρού και η ένταξή της στο Ελληνικό Κράτος».

Την Κυριακή 19 Μαΐου το 9ο μάθημα με θέμα «Η δεύτερη τουρκοκρατία και η δημιουργία της νεοελληνικής ταυτότητας της περιοχής Αλμυρού» και την Κυριακή 2 Ιουνίου το 10ο μάθημα για τη «Νεότερη εποχή».

Σύμφωνα με την επισήμανση των διοργανωτών το 7ο μάθημα, σήμερα 21η Απριλίου, θα γίνει μία ώρα νωρίτερα, 5 μ.μ. -7 μ.μ., λόγω της ακολουθίας της Μ. Εβδομάδας.

«Ενα από τα κίνητρα που ώθησαν τα μέλη του Δ.Σ. Της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Οθρυς» να ξεκινήσουν αυτόν τον άθλο της διδασκαλίας τοπικής ιστορίας είναι και η μοναδικότητα της ιστορίας της Αχαΐας Φθιώτιδος, δηλαδή της σημερινής ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού. Υπάρχουν κάποια αναμφισβήτητα και γενικώς παραδεκτά στοιχεία, τα οποία καθιστούν μοναδική και ξεχωριστή την τοπική ιστορία της περιοχής του Αλμυρού» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Χρυσούλα Κοντογεωργάκη –Τσαμανή, αντιπρόεδρος της «Φιλαρχαίου».

«Ως περιοχή του Αλμυρού, στην ευρύτερη ιστορικοοικονομική και πολιτισμική της διαχρονική διάσταση, θεωρούμε την περιοχή της Οθρυος στη βόρεια και νότια πλευρά της, αυτήν η οποία στην αρχαιότητα λεγόταν Αχαΐα Φθιώτιδα. Είναι η περιοχή την ιστορία της οποίας καλύπτουν οι εργασίες των πέντε μέχρι τώρα συνεδρίων αλμυριώτικων σπουδών και των είκοσι δύο τευχών του Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Οθρυς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου