ΑΛΜΥΡΟΣ

Μαθητές του Αλμυρού φωνάζουν για τα προβλήματά τους

μαθητές-του-αλμυρού-φωνάζουν-για-τα-πρ-588625

Πρωτότυπη ημερίδα από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, που βγαίνουν στο προσκήνιο

«Φωνάζουμε και θέλουμε να μας ακούσετε». Με αυτή τη φράση μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού επιχειρούν να κάνουν την κοινωνία «κοινωνό» των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί έφηβοι, να εξωτερικεύσουν τα αισθήματά τους απέναντι στις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν και να παρουσιάσουν τη δική τους οπτική απέναντι σε καταστάσεις που βιώνουν και οι ίδιοι. Για πρώτη φορά μαθητές αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να μιλήσουν για ό,τι τους αφορά σε μία πρωτότυπη ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 16 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, υπό την αιγίδα του δήμου.

«Τα προβλήματα που μας απασχολούν» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνουν οι ίδιοι οι μαθητές. Το σύνολο των μαθητών του σχολείου, περίπου 150 παιδιά και από τις τρεις τάξεις του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, πραγματεύονται με τη δική τους ματιά προβλήματα, όπως η ανεργία, ο σχολικός εκφοβισμός, ο εθισμός στο διαδίκτυο, τα ναρκωτικά, η παραβατικότητα.

Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τους ίδιους τους μαθητές. Αντιπροσωπεία του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του σχολείου επισκέφθηκε πριν από καιρό τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού Νικόλαο Χατζηαυγουστίδη. «Κύριε, έχουμε προβλήματα», ο απλοϊκός, αλλά ουσιαστικός τρόπος προσέγγισης από τους μαθητές που βρήκε ευήκοα ώτα.

Ο διευθυντής του σχολείου ενθάρρυνε τους μαθητές να μιλήσουν για τα προβλήματα, να περιγράψουν πώς αισθάνονται, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που έχουν. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ημερίδας, στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι οι μαθητές για θέματα σύγχρονα, επίκαιρα, που κατά καιρούς απασχολούν φορείς της περιοχής και τα οποία αυτή τη φορά θα αναδειχθούν μέσα από μία διαφορετική οπτική, αυτή που βιώνουν οι έφηβοι όταν έχουν μέσα στην οικογένειά τους έναν γονέα άνεργο, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με συμμαθητές τους θύματα σχολικού εκφοβισμού ή όταν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν φίλο τους που έχει εθιστεί στο διαδίκτυο.

Η φωνή των μαθητών

«Θέλουμε να μας ακούσει όλος ο κόσμος» ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η μαθήτρια της β’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού και αντιπρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου Κωνσταντίνα Κωτούλα. «Μας απασχολούν πολλά ζητήματα στην καθημερινότητα, για τα οποία οι μαθητές δεν έχουμε μιλήσει. Αυτό θα κάνουμε τώρα. Πρόκειται για προβλήματα που είτε τα ακούμε, είτε τα βιώνουμε μέσα από συμμαθητές μας, είτε μέσα από καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε κι εμείς οι ίδιοι. Και το ένα πρόβλημα δένει με το άλλο. Οταν ένας έφηβος βλέπει τους γονείς του να είναι άνεργοι θέλει να τους βοηθήσει και μπορεί να αναπτύξει παραβατικές συμπεριφορές για να το κάνει. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε στους μεγαλύτερους είναι να βάζουν όρια στα παιδιά τους για να μην ξεφεύγει η συμπεριφορά τους», ανέφερε η Κωνσταντίνα Κωτούλα.

«Τα προβλήματα με τη μία ή την άλλη μορφή τους είναι μέρος της καθημερινότητας που ζούμε οι έφηβοι. Και μας προκαλούν λύπη. Ιδίως σε ό,τι αφορά στο bullying θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να αλλάξουμε όλοι συμπεριφορά και οι ίδιοι οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε από την πλευρά της η μαθήτρια της β΄ τάξης του σχολείου Θεοδώρα Καλομοίρη και μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου