ΑΛΜΥΡΟΣ

Δωρεά με στόχο την ανέγερση μετοχίου για τον Αγιο Παϊσιο

δωρεά-με-στόχο-την-ανέγερση-μετοχίου-γ-601151

Ο Δήμος Αλμυρού παραχωρεί στην Ι. Μ. Ανω Ξενιάς έκταση 1.000 τ.μ.

Σε δωρεά ακινήτου έκτασης 1.000 τετραγωνικών μέτρων στην Ιερά Μονή Ανω Ξενιάς θα προχωρήσει η δημοτική αρχή Αλμυρού μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο.

Το ακίνητο βρίσκεται εντός του οικισμού της πόλης του Αλμυρού στη θέση Ξηριάς και επί της επαρχιακής οδού Αλµυρού – Κωφών και της περιφερειακής οδού.

Η δωρεά θα γίνει µε σκοπό την ανοικοδόµηση και ίδρυση ενός μετοχίου της Ιεράς Μονής Ανω Ξενιάς στον Αλµυρό στη µνήµη του νεοφανούς Οσίου, Αγίου
Παϊσίου του Αγιορείτου.

Στην επίμαχη συζήτηση στο Σώμα ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Αριστείδης Καραγεώργος είχε προτρέψει για έγκριση του αιτήματος επισημαίνοντας τη συνεισφορά της Μονής στην απελευθέρωση του έθνους που είναι ευρέως γνωστή.

Η Ιερά Μονή αιτούταν από το 2016 την παραχώρηση ενός χώρου του ∆ήµου εκτάσεως 500 τ.µ. που να βρίσκεται στην πόλη του Αλµυρού και συγκεκριμένα στο ανατολικό µέρος της.

Στην εισήγησή της η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλμυρού επισήμαινε ότι για να γίνει η παραχώρηση του χώρου και να υπάρχουν όροι δόμησης το ακίνητο θα πρέπει να έχει έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων ώστε να μη θεωρηθεί ότι αφορά σε κατάτμηση.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε έτσι να προχωρήσει στη δωρεά της έκτασης ικανοποιώντας το αίτημα της Ιεράς Μονής Ανω Ξενιάς.

Η απόφαση ελήφθη από το συμβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» τις προηγούμενες μέρες.

Ο Αγιος Παΐσιος o Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, 25 Ιουλίου 1924 – 12 Ιουλίου 1994) στον οποίο θα αφιερωθεί το μετόχι ήταν Ελληνας μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 12 Ιουλίου. Το 2017 ανακηρύχθηκε προστάτης Αγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ηδη πριν τον θάνατο του Αγίου Παΐσιου είχε αρχίσει να σχηματίζεται ένας μύθος γύρω από το όνομά του. Στη μοναστική κοινότητα του Αθω κάποιοι παλαιότεροι μοναχοί και ζηλωτές, όπως εκείνοι της Μονής Εσφιγμένου, του ασκούσαν κριτική.Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Παΐσιος ήταν ένας από τους υπεύθυνους για την αναβίωση του μοναχισμού στο Αγιο Ορος, που βρισκόταν σε παρακμή ώς τη δεκαετία του 1960.Στην Ελλάδα και στο Αγιο Ορος είναι γνωστός μαζί με τον Αγιο Πορφύριο ως θαυματουργός και θεραπευτής.

H θαυματολογία γύρω από τον γέροντα Παΐσιο έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άτομα να επισκέπτονται καθημερινά τη Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου είναι θαμμένος, η οποία είναι γνωστή και με το όνομά του. Κυκλοφορούν επίσης δεκάδες βιβλία με διδασκαλίες του και προφητείες του, που έχουν να κάνουν με διάφορα θέματα, από το τέλος του κόσμου ώς την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου