ΑΛΜΥΡΟΣ

Ζητούν λύσεις για τα αδέσποτα στον Πτελεό

ζητούν-λύσεις-για-τα-αδέσποτα-στον-πτε-601162

Οι κάτοικοι του Πτελεού τονίζουν ότι πρέπει επιτέλους να αναληφθεί η ευθύνη

Ξεπέρασαν τα εκατό τα αδέσποτα σκυλιά στον Πτελεό, ενώ παρατηρούνται φαινόμενα αγελοποίησης και επίθεσης ζώων σε ανθρώπους. Οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας δεν αντέχουν άλλο και ζητούν από τη δημοτική αρχή να αναλάβει την ευθύνη.

Μετά από συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα οι κάτοικοι απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Μάλιστα για τη συζήτηση έχουν συγκεντρώσει 30 υπογραφές, ενώ προτρέπουν τον κάθε ενδιαφερόμενο να υπογράψει κείμενο και να απευθυνθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/_Adespota_mas_afora_oloys/dashboard/.

«Τα αδέσποτα σκυλιά μέσα στον Πτελεό και στις παραλίες του (Πηγάδι, Λεύκη, Λειχούρα) σήμερα ξεπερνούν τα 100. Υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά αγελοποίησης, επίθεσης σε ανθρώπους και άλλα ζώα, αφού η εθελοντική τροφοδοσία από κατοίκους δεν μπορεί να είναι ούτε συστηματική, ούτε για όλα τα ζώα. Υπάρχουν πολλά μικρά ζώα (όσα ζουν μετά τα τελευταία κρύα) γιατί τα μεγάλα ζώα δεν είναι στειρωμένα. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα καταστήματα στην παραλία, το οποίο θα οξυνθεί το Πάσχα και το καλοκαίρι. Συχνή πλέον είναι και η αποτρόπαιη εικόνα νεκρών ζώων από φόλες που ρίχνουν ασυνείδητοι», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι σε ανακοίνωσή τους.

Στη συζήτηση τονίστηκε ότι μεμονωμένες εθελοντικές προσπάθειες δεν λύνουν το πρόβλημα και γι’ αυτό επισημάνθηκε ότι η ευθύνη και η δυνατότητα ανήκουν στον Δήμο και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες τώρα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι κάτοικοι προτείνουν ο Δήμος να δημιουργήσει ένα δημοτικό κυνοκομείο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αναζητώντας άμεσα χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακόμη προτείνουν να δημιουργηθεί άμεσα δομή από τον Δήμο η οποία να είναι υπεύθυνη για την καταγραφή όλων των ζώων συντροφιάς, την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, την ηλεκτρονική σήμανση κ.λπ. καθώς και τη μεταφορά τους σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και καταφύγια.

Εως τη δημιουργία νόμιμου δημοτικού κυνοκομείου, οι κάτοικοι προτρέπουν να αναζητηθούν λύσεις – συνεργασίες με όμορους Δήμους, που έχουν δομές ή με την Περιφέρεια.

Ακόμη τονίζουν ότι η δημοτική αρχή Αλμυρού σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις του Νομού και την Ομοσπονδία τους μπορεί να αναζητήσει ένταξη σε πρόγραμμα μαζικής στείρωσης από οργανωμένες ομάδες, οι οποίες δρουν σχετικά.

«Στον Πτελεό, όπως και σε όλα τα χωριά και τον Αλμυρό υπάρχουν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι εθελοντικά μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά, ο εθελοντισμός θα συνεπικουρεί μια οργανωμένη δομή του Δήμου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευθύνη και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής. Ζητούμε το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουν θέση όλοι. Εμείς θα είμαστε εκεί», προσθέτουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου