ΑΛΜΥΡΟΣ

#zωή­_αλλάzουμε

zωή_αλλάzουμε-700355

Της Ζωής Ράππου, Φιλολόγου

Οι άνθρωποι πάντα κατηγορούν τις συνθήκες της ζωής τους, γι’ αυτό που οι ίδιοι είναι. Δεν πιστεύω στις περιστάσεις και στις συνθήκες. Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν σ’ αυτόν τον κόσμο είναι αυτοί που προχωρούν. Διαλέγουν τις συνθήκες και τις περιστάσεις που θέλουν και όταν δεν τις βρίσκουν, τις δημιουργούν.

Δε βρήκα, πράγματι, καλύτερο τρόπο να δηλώσω την πρόθεσή μου να συμμετάσχω – ως επικεφαλής συνδυασμού – στις δημοτικές εκλογές από αυτή τη βαθιά συγκροτημένη φράση του φιλοσόφου και πολιτικού Bernard Shaw, που ταυτοχρόνως αποτελεί πρόταση για μια δυναμική αντίληψη ζωής.

Η απόφασή μου να είμαι υποψήφια δήμαρχος του Δήμου Αλμυρού δεν ήταν εύκολη, γιατί η ιστορία και η παράδοση του τόπου μας είναι τόσο πλούσια όσο και παραμελημένη. Η συμμετοχή μου μέχρι τώρα στα κοινά δεν ήταν ενεργός αλλά αγάπησα την αυτοδιοίκηση και την αμεσότητά της δίπλα στον πατέρα μου, τον άνθρωπο που από το 1964 έως σήμερα υπηρετεί ακούραστα τους συνδημότες του και συνεχίζει να έχει όραμα για τούτο τον τόπο, αφού πάντα ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Την απόφαση αυτή υποστηρίζει ένας μεγάλος αριθμός ικανών ανθρώπων από κάθε επιστημονικό και επαγγελματικό τομέα.

Αυτή η τετραετία θα είναι ένας συνδυασμός εμπειρίας και νεανικότητας. Θα αγωνιστούν μαζί μας άξιοι και δοκιμασμένοι σε θέσεις ευθύνης πολίτες αλλά και νέοι που με φρέσκιες ιδέες, διάθεση, τεχνογνωσία και πολλή δουλειά θα απελευθερώσουν τη δύναμη της πόλης μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας αντιπροσωπευτικός θεσμός που ως βασικό της χαρακτηριστικό έχει την άμεση επικοινωνία και επαφή με τους δημότες. Η λειτουργία της έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Έχει ανάγκη, λοιπόν, από δομημένο σχέδιο, οργανωτικές ικανότητες, ενθουσιασμό, στοχευμένη διαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Δεν υπάρχουν πια οι κρατικές παραδοσιακές πηγές εσόδων και η υπερφορολόγηση ως δημότες μάς έχει εξαντλήσει. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι σύγχρονες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες είναι το μέλλον του δήμου. Συνεπώς, απαιτείται γνώση των ευρωπαϊκών διαδικασιών, άνεση να κινείται κανείς σωστά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, σοβαρότητα και κατάλληλη προετοιμασία.

Οι εποχές άλλαξαν και τα προβλήματα διαφοροποιήθηκαν. Το μοντέλο του δημάρχου-συντονιστή και όχι του απόλυτου άρχοντα είναι αυτό που χρειάζεται για να είναι η πόλη μας σύγχρονη και τα χωριά μας ενεργά. Η ενεργητικότητα, ο εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του δήμου και των διαμερισμάτων μας. Η συνεργασία όλων σε όλα τα επίπεδα –πολίτες, υπάλληλοι, ετεροδημότες, αντιπολίτευση- με κορωνίδα τη δημοτική αρχή είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη που θα αλλάξει το τοπίο στο δήμο μας. Η κοινωνία των πολιτών -οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου αποτελεσματικά είτε ως αιρετοί είτε ως πολίτες- επιβάλλεται να έχει ενεργό ρόλο και άποψη για τη διαμόρφωση σχεδιασμών σε τοπική κλίμακα.

Οι πολιτικές μου πεποιθήσεις είναι σταθερές και αδιαφιλονίκητες. Η τοπική κοινωνία, όμως, δεν πρέπει να δεσμεύεται από κόμματα και ιδεολογίες. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας εργασίας, όπου οι ενέργειές μας δε θα νεκρώνουν αλλά θα ζωοδοτούν. Μιας υπερκομματικής ομάδας πολιτών, που θέλουν να είναι περήφανοι για το δήμο τους, γιατί στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε όλοι μαζί.

Οι μεμονωμένες δράσεις ελάχιστα μπορεί να επιδράσουν στην αλλαγή του δήμου μας. Οι λύσεις επιβάλλεται να έρθουν απ’ όλους τους δημότες που βιώνουν τα προβλήματά του. Η βελτίωση της ζωής μας περνά από την ευθύνη όλων μας. Ένας ανοιχτός, αδιαμεσολάβητος διάλογος σε κάθε χωριό του δήμου μας, σε κάθε συνοικία της πόλης μας είναι η βασική προϋπόθεση για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας για το δήμο. Άλλωστε σκοπός μου δεν είναι να μιλώ για τους δημότες αλλά με τους δημότες.

Επί 22 χρόνια αντικρίζω καθημερινά την ελπίδα στα μάτια των παιδιών μας ,που δε συμβιβάζονται με καταστάσεις παρωχημένες. Για να γίνουν πολίτες, όμως, δε χρειάζονται κηρύγματα, ούτε συνθήματα. Χρειάζονται παραδείγματα. Να σταθούμε πλάι τους, να τους εμπνεύσουμε με το παράδειγμά μας, να καθιερωθούμε στη συνείδησή τους όχι σαν θολά είδωλα αλλά ως διαφανή πρότυπα ειλικρινούς επιθυμίας να πάμε μπροστά, να πάμε έστω και λίγο προς το καλύτερο. Δεν αποσκοπώ να καλλιεργήσω ψεύτικη αισιοδοξία. Αξιώνω, όμως, δυναμισμό, μαχητικότητα και ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά, διαβεβαιώνοντάς τους πως φτάνουμε τόσο ψηλά όσο επιτρέπουμε στις σκέψεις μας.

Σε μια εποχή που πολλά μάς ενοχλούν και μας πεισμώνουν μπορούμε να δείξουμε δημιουργικά την αγανάκτησή μας αποδεικνύοντας πως τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Αλλάζουμε, λοιπόν

Ένα ρήμα με διττή σημασία που συμπυκνώνει μια ολόκληρη στάση ζωής.

Αλλάζουμε πρώτα εμείς

σ’ αυτό ακριβώς που θέλουμε να δούμε να αλλάζει στην πόλη μας. Γινόμαστε ενεργοί και όχι θεατές-πολίτες. Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είμαστε μέλη μιας πόλης συμμετεχόντων- αμετόχων που συμμετέχουν στα γεγονότα ασκώντας μόνο κακοπροαίρετη κριτική. Συνειδητοποιούμε πως η δική μας ολιγωρία είναι αυτή που επιτρέπει να συνεχίζεται ό,τι δεν μας αρέσει. Πιστεύουμε- παρά τις όποιες διαφορές μας- ότι ο δήμος μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει πρόσωπο.

Αλλάζουμε, όμως, και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας, τον τρόπο συμμετοχής μας στα κοινά. Δεν περιοριζόμαστε στο να δυσανασχετούμε, να καταδικάζουμε, να ανταγωνιζόμαστε στην κακία, που τόσο περισσεύει στον τόπο μας. Δεν μπορούμε να ζητάμε αλλαγές και υπερβάσεις αν δεν είμαστε εκεί. Η παθητική αισιοδοξία πως, ό,τι κι αν κάνουμε, τίποτε δεν αλλάζει, δε μας ταιριάζει.

Αλλάζουμε το νοσηρό κλίμα, που θεωρείται πια κοινός τόπος στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων της πόλης μας, γιατί η αλαζονεία, η αγένεια, η αισχρολογία και οι ύβρεις δε μας αντιπροσωπεύουν.

Αλλάζουμε την απαξίωση και φέρνουμε τη συνεργασία μέσα στο δήμο.

Αλλάζουμε, γιατί, όσο αλλάζουμε εμείς, αλλάζει και ο κόσμος μας, η πόλη μας. Παίρνουν το χρώμα, το σχήμα και την όψη που εμείς δίνουμε.

Αλλάζουμε με την ελπίδα να μη μείνει μόνο ως ένα τυπικό όνομα συνδυασμού, που με το τέλος των εκλογών θα έχει ξεχαστεί. Να γίνει μια συνειδητή επιλογή , μια αισιόδοξη οπτική που θα εστιάζει στη λύση και όχι στο πρόβλημα και θα δίνει αξία στα απλά καθημερινά, που τόσο εύκολα και απαξιωτικά προσπερνάμε. Να γίνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους δήμους της χώρας μας -σε πείσμα των χαλεπών καιρών που διανύουμε- ότι

Εμείς αλλάζουμε

για να μην καταντήσει το αύριο σαν αύριο να μη μοιάζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου