ΑΛΜΥΡΟΣ

Προχωρεί ο σχεδιασμός για την Αμαλιάπολη

προχωρεί-ο-σχεδιασμός-για-την-αμαλιάπ-705778

Στην τελική ευθεία των διαδικασιών για την αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης της Αμαλιάπολης βρίσκεται η δημοτική αρχή Αλμυρού, που έχει λάβει τις σύμφωνες γνώμες όλων των αρμόδιων φορέων και τώρα αναμένεται και το τελικό «οκ» από την Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης ενημέρωσε ότι από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου υπάρχει σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση και επισήμανε ότι για την εκμετάλλευσή της υπάρχει έχει αποσπαστεί και η συναίνεση του ΤΑΙΠΕΔ.

«Με τον σχεδιασμό μας συμφωνεί και το υπουργείο Ενικής Οικονομίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Δημόσιας Υπηρεσίας ενώ απομένει να δώσει το «πράσινο φως» και η Κτηματική Υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δημοτική αρχή σκοπεύει να κατασκευάσει πλωτή μαρίνα, ενώ συνδυάζει την αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης με την ανάδειξη της πολιτιστικής ενάλιας κληρονομιάς.

Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού ενέκρινε την επικαιροποιημένη σύμβαση του δήμου με το υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία του Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού Αμαλιάπολης, το οποίο προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να εκτελεσθούν εργασίες ανέγερσης νέου κτιρίου 310 τ.μ., ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις σε στεγασμένους χώρους, η διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου και η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού του Κέντρου καθώς και η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του χώρου του σημείου απόπλου-κατάπλου.

Η ανέγερση του κτιρίου θα υλοποιηθεί σε γήπεδο συνολικού εμβαδού 3707,76 τ.μ. ιδιοκτησίας του Δήμου Αλμυρού στην εντός του σχεδίου περιοχή του οικισμού Αμαλιάπολης και σε γειτνίαση με το παραλιακό μέτωπο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης θα δημιουργηθούν τρεις επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηων Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων), στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων) και στο ακρωτήριο Γλάρου Νηων / Σούρπης.

Όμως για τη λειτουργία των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων απαιτείται και η λειτουργία χερσαίων εγκαταστάσεων, όπως σημεία απόπλου- κατάπλου, σταθμοί εποπτείας – φύλαξης αλλά και Κέντρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του Κοινού.

Η πρόταση που θα υποβάλει ο δήμος Αλμυρού περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Εξάλλου, η δημοτική αρχή σκοπεύει να προχωρήσει συνολικά στην αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου του δήμου.

Ο Δήμος επιθυμεί να αξιοποιήσει σταδιακά την παράκτια ζώνη, μέσα από ένα ανάλογο σχεδιασμό έργων και δράσεων, εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα του υφιστάμενου νομικού και κανονιστικού πλαισίου και εξαντλώντας τις δυνατότητες των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων.

Παράλληλα επιθυμεί να ξεκινήσει σταδιακά την αναπτυξιακή αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης του Δήμου με άξονα την εξυπηρέτηση των Δημοτών και την κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Ακόμη, ανάγκες υπάρχουν και για μια ολοκληρωμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να διασφαλίζεται η αειφορία του περιβάλλοντος στην παράκτια ζώνη, σε συνδυασμό με τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου