ΑΛΜΥΡΟΣ

Διαβούλευση για την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου Αλμυρού

διαβούλευση-για-την-αξιοποίηση-του-πα-712344

Στη σταδιακή αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου σκοπεύει να προχωρήσει η δημοτική αρχή Αλμυρού η οποία φέρνει το θέμα σε διαβούλευση στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα.

Ο Δήμος Αλμυρού διαθέτει μια όμορφη παράκτια ζώνη στη δυτική πλευρά του Παγασητικού, η οποία έχει παραμείνει μερικώς αναξιοποίητη. Εντούτοις, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού που εισηγείται το θέμα, τόσο η έλλειψη Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όσο και το κενό που υπήρχε στον νόμο για την ανάθεση της διαχείρισης των λιμενικών εγκαταστάσεων, συνέβαλαν σε μια εικόνα που χαρακτηρίζεται από αυθαιρεσία στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία, αδυναμία παροχής λιμενικών υπηρεσιών ποιότητας στα προσεγγίζοντα τουριστικά σκάφη, έλλειψη ροής πόρων στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και εικόνα μερικής εγκατάλειψης, λόγω της έλλειψης αρμοδιότητας μέριμνας και ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος επιθυμεί να αξιοποιήσει σταδιακά την παράκτια ζώνη, μέσα από ένα ανάλογο σχεδιασμό έργων και δράσεων, εκμεταλλευόμενος τη δυνατότητα του υφιστάμενου νομικού και κανονιστικού πλαισίου και εξαντλώντας τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.

Παράλληλα επιθυμεί να ξεκινήσει σταδιακά την αναπτυξιακή αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης του Δήμου με άξονα την εξυπηρέτηση των δημοτών και την κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει ο Δήμος εκτιμά ότι υφίστανται ανάγκες για ανάδειξης ενός μηχανισμού για τη νομιμοποίηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο όλων των λιμενικών έργων στην παράκτια ζώνη του Δήμου, την αξιοποίηση υπαρχόντων λιμενικών έργων και την αξιοποίηση λιμένων ως καταφύγια ή αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών.

Ακόμη, ανάγκες υπάρχουν και για μια ολοκληρωμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να διασφαλίζεται η αειφορία του περιβάλλοντος στην παράκτια ζώνη, σε συνδυασμό με τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα.

Επισημαίνεται ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ήδη εγκριθεί η σύσταση λιμενικού γραφείου.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αλμυρού προχώρησε στην ανάθεση εκπόνησης της υπηρεσίας αξιοποίηση παράκτιου μετώπου Δήμου Αλμυρού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου