ΑΛΜΥΡΟΣ

Δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης στην Αμαλιάπολη

δημιουργία-κέντρου-ενημέρωσης-στην-α-830829

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της ενάλιας αρχαιολογίας

Στη δημιουργία Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού Αμαλιάπολης προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ θα προχωρήσει ο Δήμος Αλμυρού στο πλαίσιο της δημιουργίας ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο και στον Δυτικό Παγασητικό.

Ο Δήμος Αλμυρού θα εγκρίνει το επικαιροποιημένο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης θα δημιουργηθούν τέσσερις επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο στην Περιστέρα Αλοννήσου, στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηες Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων), στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων) και στο ακρωτήριο Γλάρου Νηες Σούρπης.

Για τη λειτουργία των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων απαιτείται και η λειτουργία χερσαίων εγκαταστάσεων, όπως σημεία απόπλου – κατάπλου, σταθμοί εποπτείας – φύλαξης, αλλά και Κέντρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος Αλμυρού περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή ενός Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού (Κ.Ε.Ε.Κ.) που θα λειτουργεί και ως χώρος υποδοχής των επισκεπτών των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, αλλά θα απευθύνεται και σε μη καταδυόμενο κοινό, τεκμηριώνοντας με εποπτικά μέσα τις ενάλιες αρχαιότητες.

Στο ίδιο κτίριο, αλλά με αυτόνομη είσοδο και λειτουργία προβλέπεται και η δημιουργία ενός σταθμού εποπτείας – φύλαξης ΕΕΑΧ (πρβλ. φυλάκιο στέγασης ελεγκτικού προσωπικού στην Κ.Υ.Α. του 2015), τον οποίο θα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων και εκεί θα στεγάζεται το ελεγκτικό προσωπικό της.

Για τον σκοπό αυτό συντάχθηκε φάκελος δημόσιας σύμβασης ο οποίος έρχεται προς έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού αύριο στις 6 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να εκτελεσθούν εργασίες ανέγερσης νέου κτιρίου 310 τ.μ., ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις σε στεγασμένους χώρους, η διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου και η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού του Κέντρου, καθώς και η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του χώρου του σημείου απόπλου -κατάπλου.

Η ανέγερση του κτιρίου θα υλοποιηθεί σε γήπεδο συνολικού εμβαδού 3.707,76 τ.μ. ιδιοκτησίας του Δήμου Αλμυρού στην εντός του σχεδίου περιοχή του οικισμού Αμαλιάπολης και σε γειτνίαση με το παραλιακό μέτωπο. Εντός του οικοπέδου, υφίσταται δημοτικό κτίριο δύο ορόφων, στον α’ όροφο του οποίου στεγάζεται το Λιμενικό Τμήμα Αμαλιάπολης.

Για το έργο απαιτείται η εκπόνηση σειράς μελετών, όπως αρχιτεκτονικών, στατικότητας, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου