ΑΛΜΥΡΟΣ

Ψηφιακή βάση δεδομένων δικτύων στη ΔΕΥΑ Αλμυρού

ψηφιακή-βάση-δεδομένων-δικτύων-στη-δε-735081

Πρόταση για τη δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης γεωχωρικών δεδομένων και ψηφιακής βάσης δεδομένων δικτύων υποδομών ύδρευσης θα υποβάλει ο Δήμος Αλμυρού.

Η πρόταση θα υποβληθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη».

Η ψηφιακή βάση δεδομένων δικτύων και υποδομών θα περιλαμβάνει το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων της ΔΕΥΑ (δίκτυο ύδρευσης, γεωτρήσεις, δεξαμενές, υδρόμετρα, κ.λπ.) καθώς και απαραίτητα στοιχεία και τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών.

H βάση δεδομένων θα αναπτυχθεί σε περιβάλλον RDBMS που διαθέτει τη δυνατότητα διαχείρισης χωρικών δεδομένων. Θα υπάρχουν μετά δεδομένα, σύμφωνα με την οδηγία INSPIRE, για το σύνολο των δεδομένων.

Θα αποτελείται από μηχανισμούς ενημέρωσης των δεδομένων από τρίτα συστήματα (π.χ. SCADA, το πρόγραμμα ύδρευσης για διαχείριση καταναλωτών και εφαρμογή έκδοσης λογαριασμών, κ.λπ.).

Για τη δημιουργία της βάσης θα χρησιμοποιηθούν οι πλέον κατάλληλες μεθοδολογίες που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σάρωση / γεωαναφορά / ψηφιοποίηση αναλογικών χαρτών, μετάπτωση δεδομένων CAD, γεωκωδικοποίηση διευθύνσεων, καταγραφή πεδίου, όπου απαιτείται.

Η παραγόμενη χωρική πληροφορία θα είναι σε ενιαίο σύστημα συντεταγμένων (ΕΓΣΑ87) και θα παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης συνεργασίας με υπόβαθρα σε WGS84 (Google Maps, Open Street Maps κ.λπ.).

Αντίστοιχα, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει τη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων σε επίπεδο desktop, online και mobile και των καταναλωτών γεωχωρικά, σε συσχέτιση με το υπάρχον πρόγραμμα ύδρευσης και μεταξύ άλλων την ενημέρωση των δεδομένων.

Επιπλέον, θα παρέχει πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα σε διάφορες ομάδες δορυφόρων, τα οποία θα επιτρέπουν τη διαχρονική παρακολούθηση της περιοχής και θα έχει εργαλεία ανταπόκρισης σε έκτακτα γεγονότα (βλάβες, διαρροές).

Επισημαίνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού ενέκρινε προχθές Παρασκευή τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλμυρού και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Άρδευσης Αλμυρού προϋπολογισμού 50.000 ευρώ για την υποβολή της εν λόγω πρότασης.

Στο πλαίσιο της πρότασης ο Δήμος Αλμυρού και η ΔΕΥΑ.ΑΛ μπορούν ακόμη, να αιτηθούν και την προμήθεια κατάλληλου λογισμικού – πληροφοριακού συστήματος και τη χρήση του για την διαχείριση και εποπτεία του δικτύου, αλλά και των καταναλωτών σε ολοκληρωμένο GIS περιβάλλον, το πλέον κατάλληλο εργαλείο για την συλλογή, αποθήκευση και απεικόνιση των χαρτογραφικών δεδομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου