ΑΛΜΥΡΟΣ

Ελληνογαλλική συνεργασία στο Δημοτικό Σχολείο Αχίλλειου

ελληνογαλλική-συνεργασία-στο-δημοτι-758170

Καινοτόμες δραστηριότητες και μουσικοθεατρικοί πειραματισμοί, που περιελάμβαναν εργαστήρι θεατρικού τραγουδιού και φωνητικής έκφρασης, πραγματοποιήθηκαν από τις 19 ώς τις 25 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο του Αχίλλειου.

Είκοσι άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, που δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά στο Παρίσι, δούλεψαν εντατικά πάνω σε διαφορετικά είδη τραγουδιού, μεταξύ των οποίων τα πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια και τη βυζαντινή μουσική. Υπεύθυνος διδασκαλίας ήταν ο HaimIsaacs, απόφοιτος του Roy Hart Theatre και υπεύθυνη οργάνωσης η πιανίστρια Τόνια Μακατσιάνου.

Σύμφωνα με την ίδια, το χωριό αποτέλεσε ιδανικό χώρο φιλοξενίας των καλλιτεχνικών αναζητήσεων της ομάδας και συμπληρώνει: «Παρακολουθώ από τον Οκτώβριο τα μαθήματα του Haim στο Παρίσι και βρίσκω εξαιρετικό ενδιαφέρον στον τρόπο που χρησιμοποιεί τις διαφορετικές χωροχρονικές συνθήκες για να εμπλουτίσει τις παιδαγωγικές του μεθόδους. Πέρσι το καλοκαίρι το αντίστοιχο εργαστήρι είχε πραγματοποιηθεί σ’ ένα ιταλικό μοναστήρι και σκέφτηκα ότι ένα Δημοτικό Σχολείο ενός παραθαλάσσιου ελληνικού χωριού αποτελεί μια διόλου ευκαταφρόνητη πηγή ερεθισμάτων. Είμαι πολύ χαρούμενη που η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μας και τους κατοίκους ήταν άριστη και ανεπηρέαστη από τουριστικά κίνητρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον ψάλτη Παναγιώτη Σιαμούρη, που μας βοήθησε στην εξερεύνηση των βυζαντινών ήχων, τις δασκάλες του σχολείου Γκέλλυ Τσαμανή και Κική Πλεξίδα και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την παραχώρηση του σχολικού χώρου».

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, οι σπουδαστές του εργαστηρίου παρουσίασαν μέρος της δουλειάς τους στη γραφική ταβέρνα του «Τσόγκα» στο Αχίλλειο, όπου εξέπληξαν το κοινό με τη μουσική, το τραγούδι και τους θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς που παρουσίασαν. «Με αμεσότητα, αλλά και με τη γλώσσα του σώματος, της μουσικής και γενικότερα της θεατρικής τέχνης, επικοινωνήσαμε, διασκεδάσαμε, χαρήκαμε, χορέψαμε μαζί τους και συμμετείχαμε στα δρώμενα χωρίς να είναι αναγκαία η χρήση της γαλλικής ή αγγλικής γλώσσας. Βιώσαμε πραγματικά το γεγονός ότι η τέχνη δεν έχει σύνορα και αποτελεί την «παγκόσμια γλώσσα»» ανέφεραν οι διοργανωτές.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς με πρωτοβουλία του Δημήτρη Σχοινά και μελών της μουσικής ομάδας «Λαϊκή και όχι μόνο» ακολούθησε αφιέρωμα στα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και οι συμμετέχοντες γλέντησαν και χόρεψαν όλοι μαζί σε μια αποχαιρετιστήρια γιορτή με τους φίλους τους από τη Γαλλία, σφραγίζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη γνωριμία τους και τη φιλοξενία τους στο σχολείο, αλλά και το χωριό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου