ΑΛΜΥΡΟΣ

Μάχη δίπλα στους δοκιμαζόμενους Σύριους δίνουν τοπικοί φορείς και εθελοντές

μάχη-δίπλα-στους-δοκιμαζόμενους-σύρι-89796

Για τέταρτη συνεχή μέρα στο ΣΕΑ Αλμυρού

Πεντακόσιους πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων βρήκε το χθεσινό ξημέρωμα, με τους τοπικούς φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις να δίνουν σκληρή μάχη για τη σίτιση των προσφύγων για τέταρτη συνεχόμενη μέρα. Στον προαύλιο χώρου του ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται δεκάδες παιδιά, ηλικιωμένοι, ανάπηροι, που είναι σκορπισμένοι στο πάρκινγκ και γύρω από τα Goody’s και τα Flocafe. Νέα λεωφορεία σταμάτησαν χθες στο Σταθμό, ενώ άλλα αποχώρησαν. Στο ΣΕΑ μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και από την Αστυνομία.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο δήμος Αλμυρού έδωσε και πάλι το παρών στην προσπάθεια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου έστειλε αντιπροσωπεία του για ενίσχυση. Το Στέκι Αλληλεγγύης επίσης. Με παρέμβαση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού το Γηροκομείο Βόλου ανέλαβε να ετοιμάσει το μεσημεριανό. Οι εθελόντριες της Κουζίνας Αλληλεγγύης βρέθηκαν στο χώρο το απόγευμα με έτοιμες 400 μερίδες φαγητού. Με άλλες 200 μερίδες φαγητού ενίσχυσε τη σίτιση των προσφύγων το Στέκι Αλληλεγγύης. Η Εν Δράσει βρισκόταν στην περιφρούρηση των μεταναστών κατά τη διανομή των τροφίμων βοηθώντας τις εθελόντριες της Κουζίνας Αλληλεγγύης. Εθελοντές από οργανώσεις έσπευδαν για συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους Σύριους. Στο ΣΕΑ μετέβη και κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με πέντε γιατρούς. Η παιδίατρος κ. Ευανθία Γκέσκου εξέτασε δεκάδες παιδιά. Ολοι οι γιατροί παρείχαν τις υπηρεσίες τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος

Το δράμα των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, που σε μια Ευρώπη ανοιχτών συνόρων βρήκαν σύνορα κλειστά, σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης βιώνουν την εγκατάλειψη, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά η αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, που μετέβη χθες το πρωί στο ΣΕΑ Αλμυρού διανέμοντας τρόφιμα, κυρίως για παιδιά, σαν μια κίνηση αλληλεγγύης και παρότρυνσης και προς άλλους φορείς να πράξουν το ίδιο. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρου Γαϊτάνης, «αφήνοντας για τους αρμόδιους τις διαφωνίες για το αν πρέπει ή όχι να γίνει hotspotστη Μαγνησία και για το πού αυτό πρέπει να γίνει, για το αν υπάρχει ή όχι ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και τα μέλη του θέλουν να καταδείξουν ότι η Μαγνησία, η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, οι Ελληνες πολίτες διασώζουν σήμερα την τιμή της Ευρώπης. Της Ευρώπης της αλληλεγγύης των λαών» προσθέτει. Αναλυτικά στην αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου συμμετείχαν ο Πρόεδρος Λάζαρος Γαϊτάνης, ο Αντιπρόεδρος Σπύρος Μαρδέλης, ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Μπακαλιάνος και οι συνεργάτες του Συλλόγου Βαγγέλης Τσιπότας και Ρήγας Ποδάρας.

Στους πρόσφυγες το Ιατρείο Αλληλεγγύης Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου

Στο μεταξύ, στο πλάι των προσφύγων βρέθηκε προχθές από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα με Παιδίατρο και Γενικό Γιατρό και δημιουργώντας δύο σειρές από κάποια τραπέζια και καρέκλες του χώρου ΣΕΑ Αλμυρού, το Ιατρείο Αλληλεγγύης Γειτονιάς Αγίου Νεκταρίου και όπως ενημερώνει έγινε εφικτή η εξέταση δεκάδων παιδιών και ενηλίκων μεταναστών. «Μάτια λαμπερά, ανυπόμονα, δακρυσμένα από κρύο και κούραση, περνούσαν από μπροστά μας. Ιστορίες ζωής από Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία και Ροζάβα γέμισαν τις καρδιές μας» αναφέρει το Ιατρείο Αλληλεγγύης, ενώ προσθέτει ότι «σε παιδιά και ενήλικες με κρυώματα, γρίπη, πυρετό και γαστρεντερικά προβλήματα, δόθηκαν οδηγίες και φάρμακα τα οποία είχαμε μαζί μας. Ευχαριστούμε τους αλληλέγγυους εργαζόμενους του ΙΚΑ, που συνδράμανε οικονομικά στην αγορά φαρμάκων για τις ανάγκες των μεταναστών» καταλήγει.

Η Κουζίνα Αλληλεγγύης

Στο μεταξύ, προχθές το βράδυ οι εθελόντριες της Κουζίνας Αλληλεγγύης Βόλου έδωσαν πραγματικό αγώνα προκειμένου να καταφέρουν να μαγειρέψουν και να διανείμουν το φαγητό το απόγευμα. Η υπεύθυνη η κ. Αγγελική Ιωαννίτη λέει ότι ήταν πολύ δύσκολο να συντονιστεί η διανομή, καθώς γύρω από τα μαγειρεία συγκεντρώνονταν πλήθος προσφύγων.

Οι εθελοντές αναγκάστηκαν να βάλουν μπροστά από τον τόπο όπου μαγείρευαν αυτοκίνητα για να ανακόψουν την αθρόα προσέλευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθρέφτης ενός αυτοκινήτου έσπασε. Αναγκαστικά σε ορισμένους δόθηκαν και δεύτερες μερίδες καθώς δεν ήταν δυνατός ο έλεγχος. Αυτό οδήγησε τους εθελοντές να βάλουν τις κουβέρτες που είχαν σκοπό να διαθέσουν στους πρόσφυγες μέσα στα λεωφορεία τους μοιράζοντάς τες δίκαια.

Εκκληση για βοήθεια

Η Λέσχη Εργαζομένων Νεολαίας σε συνέχεια της έκκλησης που απεύθυνε για βοήθεια προς τους πρόσφυγες ενημερώνει ότι για τη συλλογή ειδών έχει το εξής εβδομαδιαίο πρόγραμμα:

Δευτέρα 15:00 – 18:00

Τρίτη 20:00 – 23:00

Τετάρτη 10:00 – 14:30 και 20:00 – 23:00

Πέμπτη 16:00 – 23:00

Παρασκευή 17:30 – 23:00

Σάββατο 17:00 – 21:00

Κυριακή 17:00 – 22:00

Και στην ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ τις πρωινές ώρες (παραλία Αγ. Κωνσταντίνου, Βόλος).

Φωτογραφίες: Φοίβος Παπαγεωργίου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου