ΑΛΜΥΡΟΣ

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο ΣΕΑ Αλμυρού

εγκλωβισμένοι-πρόσφυγες-στο-σεα-αλμυ-95195

Μεγάλη κινητοποίηση για να δοθούν έστω λίγα τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες – Ανάμεσά τους μανάδες με παιδιά στην αγκαλιά που καίγονταν από πυρετό

Ανείπωτο δράμα με οσμή πολέμου στο Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων Αλμυρού της εθνικής οδού, στο ύψος της Σούρπης. Τετρακόσιοι ογδόντα τέσσερις μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριοι, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον υπαίθριο χώρο από προχθές το μεσημέρι χωρίς να έχουν νερό, φαγητό, έστω σκηνές για να διανυκτερεύσουν όταν οι αστυνομικοί που τους μετέφεραν στην Ειδομένη έλαβαν εκ των άνωθεν εντολή να σταματήσουν το δρομολόγιο μέχρι νεωτέρας…

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ανάμεσά τους βρίσκονται πολύτεκνες οικογένειες, ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, ανάπηροι πολέμου. Υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να σωθούν από την κόλαση δίχως να έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο. Οι όποιες οικονομίες είχαν μαζί τους μετατράπηκαν σε λεία στη βορά κλεφτών.

Ντυμένοι με ρούχα που συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Μυτιλήνη και την Αθήνα, εφοδιασμένοι ορισμένοι εξ’ αυτών με κλινοσκεπάσματα και σε μεμονωμένες περιπτώσεις με σκηνές σκορπίστηκαν στον προαύλιο χώρο, περιμένοντας για βοήθεια. Αλλες οικογένειες κάθονται στην ύπαιθρο, άλλοι στο πάτωμα έξω από τα Flocafe και τα Goody’ s. Περιμετρικά του Σταθμού βρίσκονται αμέτρητα παιδιά.

Μέχρι και τις 2.30 το μεσημέρι δεν είχαν ούτε νερό και τροφή, ούτε και γιατρό. Ομως δεκάδες από τους μετανάστες ήταν ανήλικα παιδιά, αρκετά από αυτά με πυρετό. Οι μανούλες τους παρακαλούσαν απελπισμένα για βοήθεια. Δεν είχαν χρήματα για να ψωνίσουν για τα παιδιά. Ο 17χρονος Σύριος Αμπουντουρ με σπαστά αγγλικά λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι βρίσκεται εδώ μαζί με τον πατέρα του και τον αδερφό του. Η μητέρα του έμεινε πίσω στη Συρία. Δεν έχουν ούτε χρήματα ούτε τίποτα άλλο. Τη νύχτα περιγράφει ότι κοιμήθηκαν στο λεωφορείο και έκανε κρύο. Ζητά βοήθεια.

Ο 46χρονος Αμπντελ λέει πως έχει μαζί του τη σύζυγό του και τα οχτώ τους παιδιά. Ο ίδιος αντιμετωπίζει αναπνευστικό πρόβλημα. Παρακαλεί για ενίσχυση λέγοντας ότι δεν έχουν λεφτά, καθώς τους έκλεψαν τα χρήματά τους στο πλοίο, ενώ ταξίδευαν για Μυτιλήνη. Τα ρούχα που φορούν, περιγράφει τους τα έδωσαν στη Μυτιλήνη και την Αθήνα. Θέλουν να φύγουν να πάνε στο εξωτερικό, όμως τους λένε ότι δεν μπορούν να φύγουν. Αλλος μετανάστης, 35 ετών περιγράφει ότι έφτασε στην Ελλάδα κολυμπώντας από τον Εβρο. Ταξίδεψε Κομοτηνή με τρένο και στη συνέχεια Αθήνα.

Βρέθηκε με τους υπόλοιπους πρόσφυγες να μεταφέρεται για Ειδομένη. Ο 48χρονος Μοχάμεντ που έχει κινητικά προβλήματα είναι μαζί με τη σύζυγό του που επίσης έχει προβλήματα με την υγεία της και το ένα τους παιδί. Το άλλο βρίσκεται στη Γερμανία όπου θέλουν να ταξιδέψουν. Απελπισμένοι λένε ότι χρειάζονται φάρμακα, γιατρό. Ο 30χρονος Φιράν έμεινε ανάπηρος από βομβαρδισμό πριν δύο χρόνια σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό. Κοιμόταν όταν συνέβη το μοιραίο. Βρίσκεται εδώ με τη γυναίκα του και το παιδί τους και θέλουν να ταξιδέψουν για Γερμανία.

Οι γυναίκες παρακαλούν απελπισμένες για βοήθεια για τα παιδιά τους. Κοιμήθηκαν, περιέγραψαν, στο κρύο. Πιάνουν το μέτωπό τους για να δείξουν ότι έχουν πυρετό. Τους μετανάστες προσέχει αστυνομική δύναμη από τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, με επικεφαλής το Διοικητή της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Λευτέρη Αναδιώτη. Οι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός από προχθές το μεσημέρι. Εχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές για την ενίσχυση των μεταναστών.

Η βοήθεια έφτασε το μεσημέρι

Ρούχα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες συγκέντρωσε γύρω στις 3 το μεσημέρι η δημοτική αρχή Αλμυρού και η τοπική Εκκλησία. Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης και δημοτικοί σύμβουλοι μετά από κινητοποίηση με τη βοήθεια και της τοπικής εκκλησίας και των γύρω χωριών μετέφεραν νερά στους μετανάστες, φαγητό και ρούχα.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αλμυρού, δήλωσε δυσαρεστημένος καθώς ο δήμος Αλμυρού δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την έλευση των μεταναστών. Προβληματισμένος για την πορεία της υπόθεσης. αργά χθες το απόγευμα, είπε ότι η δημοτική αρχή ενημερώθηκε ότι αναμένεται η έλευση ακόμη 20-30 λεωφορείων. Ο κ. Εσερίδης διατύπωσε σειρά ερωτημάτων για τις συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών, καθώς η δημοτική αρχή δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα.

Βοήθεια από την ΕΡΤ

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων ανέλαβε και η ΕΡΤ Βόλου σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του Νομού. Οπως ενημερώνει, τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν, μοιράστηκαν στους πρόσφυγες αργά σήμερα το μεσημέρι από εργαζόμενους της ΕΡΤ Βόλου. Εκτός από τις επιχειρήσεις που συνέδραμαν αυτή την προσπάθεια (οι οποίες παρατίθενται αναλυτικά παρα- κάτω) σημαντική ήταν – για μια ακόμη φορά – η συμβολή, αφενός της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, αφετέρου της Κουζίνας Αλληλεγγύης, χάρη στην εθελοντική προσφορά της οποίας παρασκευάστηκε φαγητό, για τη σίτιση όλων των εγκλωβισμένων προσφύγων. Εξίσου σημαντική ήταν και η συνδρομή της κοινωνικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, που συνέβαλλε με προμήθειες σε γάλα, φρυγανιές και όσπρια.

Στην πρωτοβουλία συνέδραμαν οι εξής επιχειρήσεις: Βιομηχανία Αναψυκτικών ΕΨΑ (Αγριά), Τυροκομείο ΡΟΥΣΣΑΣ (Αλμυρός), Σούπερ Μάρκετ ΤΣΑΝΑΚΑΣ (Σούρπη).

Εξετάσεις

Στο μεταξύ, γύρω στις 3 χθες το μεσημέρι κατέστη δυνατό και ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αλμυρού μετέβη στον τόπο και ο γενικός γιατρός εξέτασε τα παιδιά των μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία συνολικά παιδιά διαπιστώθηκε ότι είχαν πυρετό και ήταν αφυδατωμένα από την ταλαιπωρία. Μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Αποχώρηση μεταναστών

Ενώ οι τοπικοί φορείς και οργανώσεις κινητοποιούνταν για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των μεταναστών γύρω στις 7 το απόγευμα τέσσερα από τα λεωφορεία πήραν εντολή και συνέχισαν το ταξίδι τους. Συνολικά αποχώρησαν γύρω στους 150 μετανάστες. Στον τόπο παρέμειναν περί τους 234, ενώ αναμένονταν η έλευση και άλλων λεωφορείων.

ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Αλλα τέσσερα λεωφορεία στο ΣΕΑ Αλμυρού

Δράμα δίχως τέλος. Αλλοι διακόσιοι μετανάστες έφτασαν στο Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων Αλμυρού χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα λεωφορεία σταμάτησαν το ταξίδι τους και οι περίπου 200 πρόσφυγες που μετέφεραν διανυκτέρευσαν το βράδυ εκεί. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν την επιτήρηση αν και οι συνθήκες φύλαξης των μεταναστών λόγω του όγκου τους είναι εξαιρετικά δύσκολες. Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίτερα χθες το απόγευμα όταν τα πέντε λεωφορεία ετοιμάζονταν να συνεχίσουν το ταξίδι για Ειδομένη, πρόσφυγες αποπειράθηκαν να βγουν στην Εθνική και να αποχωρήσουν πεζή, όμως οι αστυνομικοί τους αντιλήφθηκαν έγκαιρα και τους έβαλαν στα πούλμαν.

Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται περί τους 434 μετανάστες.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Πρέπει να επιμεριστούμε τις ευθύνες»

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ιγνάτιος επισημαίνει ότι επείγει να δοθούν λύσεις από την πολιτεία

«Αναμένουμε να αποφασιστεί αν και κατά πόσο θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην περιοχή μας» υπογράμμισε χθες ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας ότι «ως Εκκλησία θα συνδράμουμε όπου χρειαστεί».

Ηδη από χθες η τοπική Εκκλησία πρόσφερε ικανή ποσότητα τροφίμων στην Κουζίνα Αλληλεγγύης, προκειμένου να παρασκευαστούν 300 περίπου μερίδες φαγητού για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων που βρίσκονται στον Αλμυρό, ενώ παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια, για να εξασφαλιστούν και είδη ένδυσης.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ιγνάτιος κατέστησε σαφές ότι η τοπική Εκκλησία θα συνδράμει όσους έχουν ανάγκη βοήθειας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες της, διότι «δεν πρέπει θα αφεθούν αυτοί οι άνθρωποι στην τύχη τους» όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων», ενώ ερωτηθείς σχετικά με την έκταση στον Αγιο Ανδρέα Φυτόκου, ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι ανήκει κατά βάση στο δήμο και η Μητρόπολη Δημητριάδος κατέχει μικρό τμήμα, το οποίο καταλαμβάνει έκταση ενός στρέμματος στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο ναός του Αγίου Ανδρέα.

Ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας χαρακτήρισε «έκτακτη» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επισημαίνοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές και όχι με ανθρώπινα όντα. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι και να επιμεριστούμε τις ευθύνες, γιατί δεν είναι δυνατόν οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν κάπου να σταθούν απ’ τον πόλεμο, να βρίσκονται στους δρόμους».

Κατά συνέπεια ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι επείγει να δοθούν λύσεις σε κλίμα ενότητας και συνεργασίας, και κυρίως «να βρούμε την καλύτερη και πιο πρόσφορη λύση εάν χρειαστεί. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να φανούμε άνθρωποι του Θεού» όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε ότι δεν προηγήθηκαν συσκέψεις ή ενημέρωση από επίσημα χείλη για το θέμα των προσφύγων, ενώ υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμής στον αείμνηστο Τζένιγκς, τον άνθρωπο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους, ο ίδιος επανέλαβε στη διάρκεια της ομιλίας του, ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται πάντα κοντά σε όσους έχουν ανάγκη.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι το πλέον ουσιαστικό είναι «κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες και με σωστούς όρους να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται πλέον στον τόπο μας» προσθέτοντας ότι ο δήμος έχει τον τελικό λόγο αν θα παραχωρήσει το συγκεκριμένο χώρο.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου