ΑΛΜΥΡΟΣ

Ενδιαφέρον για την ενάλια κληρονομιά

ενδιαφέρον-για-την-ενάλια-κληρονομιά-97913

Του δήμου Αλμυρού μετά από πρόσκληση για συμμετοχή σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πρόταση για τη συμμετοχή του δήμου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τη δημιουργία τουριστικών θεµατικών διαδροµών ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προϋπολογισμού 66.215,00 € θα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημοτική αρχή Αλμυρού, η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού αύριο, Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, ύστερα από εκδήλωση ενδιαφέροντος που υπέβαλε ο δήμος Αλμυρού για συνεργασία με σκοπό την υποβολή πρότασης ως εταίρος, υπήρξε ενδιαφέρον από την Rome and Italie – Τουριστική Επιχείρηση με έδρα τη Ρώμη, το Ινστιτούτο Καινοτομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης «Αείπλους» με έδρα την Πάτρα, την Koan Consulting – Εταιρεία Συμβούλων με έδρα τη Μαδρίτη, την GuesCult – Διαδικτυακές υπηρεσίες με έδρα το Βιλλαντόλιντ Ισπανίας και τον Econote – Πολιτιστικός Σύλλογος με έδρα τη Νάπολη.

Στόχος της πρόσκλησης της Ε.Ε. είναι να δημιουργηθεί μία πολιτιστική κληρονομιά αντιπροσωπευτική των ευρωπαϊκών αξιών, που να επιτρέπει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και ευαισθητοποίησης στο πεδίο του πολιτιστικού τουρισμού, της συντήρησης και προώθησης της φυσικής κληρονομιάς και της αειφόρου πολιτιστικής ανάπτυξης, να επιτρέπει την ανάπτυξη των τουριστικών προϊόντων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης, ανέρχεται σε 195.000 € (με την πιθανότητα αύξησής του κατά 20% σε εξαιρετικές περιπτώσεις), με την ενωσιακή συνδρομή να φθάνει το 80% των επιλέξιμων δαπανών ενός έργου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσδοκούν τη χρηματοδότηση 2-3 προτάσεων.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι δεκαοχτώ (18) μήνες από την έγκρισή του. Οι αιτήσεις συντάσσονται σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. και υποβάλλονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή μέχρι τις 15 Μαρτίου 2016.

Στην περιοχή του δήμου Αλμυρού έχουν κηρυχθεί ως επισκέψιμοι τρεις ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, ο αρχαιολογικός χώρος της νήσου Κικύνθου, περιοχής Αμαλιάπολης, ο αρχαιολογικός χώρος στα ανατολικά όρια του ορμίσκου «Τηλέγραφος», περιοχής Σούρπης και ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Ακρα Γλάρος, περιοχής Αμαλιάπολης

Η πρόταση που θα υποβληθεί προβλέπει μελέτη και ερευνητικές δράσεις προκειμένου να εντοπιστούν οι δυνατότητες ανάπτυξης των υποβρυχίων μουσείων, ανάπτυξη ποικίλων τουριστικών προϊόντων, ενθάρρυνση ανάπτυξης δικτύου και ανταλλαγής καλών πρακτικών μέσω της εγκαθίδρυσης ενός κέντρου μελέτης τουρισμού των ενάλιων αρχαιολογικών περιοχών.

Οι ειδικοί στόχοι της πρότασης προβλέπουνδημιουργία και προώθηση νέων βιώσιμων και προσβάσιμων διαδρομών στην περιοχή του Campi Flegrei στη Νάπολη της Ιταλίας που θα περιλαμβάνει και το ενάλιο αρχαιολογικό καταδυτικό πάρκο του Baie και Gaiola, ανάπτυξη ενός σχεδίου αγοράς «Market plan», για τη δημιουργία ενός «χαρακτηριστικού λογότυπου», για τον κόλπο του Campi Flegrei, του Παγασητικού Κόλπου και του Λακωνικού Κόλπου, ενίσχυση των τουριστικών οδηγών και των τοπικών συνδέσμων, αύξηση τουριστών στον κόλπο Campi Flegrei, τον Παγασητικό Κόλπο και το Λακωνικό Κόλπο, αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού για τον κόλπο Campi Flegrei, τον Παγασητικό Κόλπο και το Λακωνικό Κόλπο, ικανοποίηση ποικίλων προσφορών σε διάφορους στόχους του διεθνούς τουρισμού κι ενίσχυση του τουρισμού εκτός εποχής (επιμήκυνση τουριστικής περιόδου), δημιουργία ιστοσελίδων για την προώθηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών, προώθηση διαφόρων περιηγήσεων στις ανωτέρω περιοχές και δυνατότητα αγοράς ταξιδιωτικών πακέτων και εξατομικευμένων διαδρομών, καθώς και δημιουργία μίας τηλεφωνικής εφαρμογής για την υποστήριξη των τουριστών μέσω της οποίας θα παρέχονται πληροφορίες για την πολιτιστική κληρονομιά, τη διασκέδαση, τις υπηρεσίες γαστρονομίας για την εξυπηρέτησή τους κατά το διάστημα παραμονής τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου