ΑΛΜΥΡΟΣ

«Πόλεμος» για τα τοπογραφικά διαγράμματα

πόλεμος-για-τα-τοπογραφικά-διαγράμ-116478

Πυρ και μανία οι τοπογράφοι μηχανικοί με την ανακοίνωση του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πτελεού

Σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να προστατέψει τα οικονομικά του συμφέροντα, το επιστημονικό κύρος των μελών του αλλά και το συμφέρον των καλλιεργητών διατίθεται να προβεί το Τμήμα Μαγνησίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών για τη σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων από τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πτελεού και την Ενωση Αλμυρού.

Με αφορμή ανακοίνωση (η οποία τοιχοκολλήθηκε) του Συνεταιρισμού που σε συνεργασία με την Ενωση Αλμυρού καλούν τους παραγωγούς να συντάξουν τα τοπογραφικά διαγράμματά τους, με τιμή 2 ευρώ ανά στρέμμα το Τμήμα Μαγνησίας αν και αναγνωρίζει ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση, ωστόσο κάνει λόγο για παραποίηση του επαγγέλματος του αγρονόμου & τοπογράφου μηχανικού και προειδοποιεί τους καλλιεργητές ότι πέρυσι όσοι εμπιστεύτηκαν τους δήθεν ειδικούς που έδιναν σε χαρτάκια συντεταγμένες γεωτεμαχίων, έχασαν τις επιδοτήσεις.

Σε ανακοίνωση του Τμήματος, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Τμήματος Χρυσόστομος Αποστόλου, επισημαίνεται ότι τοπογραφικό διάγραμμα είναι ένας χάρτης ενταγμένος στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς του 1987 ή σε άλλο Εθνικό σύστημα όπως το HEPOS, ο οποίος απεικονίζει υπό σμίκρυνση τη μορφή και τη θέση στο χώρο μίας ιδιοκτησίας με πολύ υψηλή ακρίβεια και περιλαμβάνει τα όρια της ιδιοκτησίας, τα επικείμενα, τους όμορους ιδιοκτήτες, την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, τους όμορους ιδιοκτήτες, την ισχ ύο υσα πολεοδομική νομοθεσία, τη δήλωση μηχανικού για την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα του γεωτεμαχίου, το ακριβές εμβαδόν του, τις συντεταγμένες των κορυφών του γεωτεμαχίου και τις ισοϋψείς καμπύλες.

Κατά περίπτωση και αναλόγως τη χρήση του διαγράμματος και άλλα στοιχεία μπορεί να αναγράφονται και κυρίως να βεβαιώνονται από τον Διπλ. Αγρ. Τοπογράφο Μηχανικό.

«Προκειμένου οι Διπλ. Αγρ. Τοπογράφοι Μηχανικοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τους κανόνες τις επιστήμης και να επιτύχουν την ακρίβεια η οποία κατά περίσταση απαιτείται, έχουν επενδύσει σε τεχνογνωσία και σε ειδικά επιστημονικά όργανα όπως οι γεωδαιτικοί σταθμοί και τα GPS με κόστος δεκάδων χιλιάδων Ευρώ.

Η τεχνολογία των GPS είναι ευρέως γνωστή και διαδεδομένη και βρίσκεται ενσωματωμένη σε πολλές συσκευές καθημερινής χρήσης.

Οι συσκευές αυτές βοηθούν στον εντοπισμό της θέσης μας, αλλά δίδουν χαμηλή ακρίβεια ακατάλληλη για χαρτογραφικές εφαρμογές.

Η ακρίβεια που προσφέρουν είναι της τάξης των δέκα μέτρων. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε ένα κτήμα εάν κάνουμε λάθος δέκα μέτρα σε κάθε κορυφή του, το αποτέλεσμα που θα προκύψει για το σχήμα και το εμβαδόν του, θα είναι τελείως λάθος. Συνακόλουθα θα δηλώσουμε λάθος την καλλιεργούμενη επιφάνεια, και πιθανότατα θα έχουμε επικάλυψη με τις όμορες καλλιέργειες» προσθέτει.

Το Τμήμα Μαγνησίας ενημερώνει ακόμη ότι οι επαγγελματίες διπλωματούχοι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί υπογράφουν τα σχέδια και τα διαγράμματα που παραδίδουν, αναλαμβάνοντας τη νομική ευθύνη που προκύπτει από τυχόν λάθη και παραλείψεις. «Είναι επίσης υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να αποδίδουν τον αναλογούμενο φόρο» προσθέτει.

Στη ερώτηση γιατί οι καλλιεργητές πρέπει να απευθύνονται σε αγρονόμους τοπογράφους μηχανικούς για τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, το Τμήμα Μαγνησίας τονίζει ότι είναι οι ειδικοί επιστήμονες για τη χαρτογράφηση οποιασδήποτε έκτασης στη γη σύμφωνα με το Νόμο, είναι επαγγελματίες, δηλαδή υπογράφουν και σφραγίζουν τα σχέδιά τους φέροντας την αναλογούμενη ευθύνη, γιατί τα διαγράμματα πρέπει να έχουν ακρίβεια και μεταξύ άλλων κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου