ΑΛΜΥΡΟΣ

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας

το-σχέδιο-δράσης-αειφόρου-ενέργειας-266331

Σε διαβούλευση στη Δημοτική Επιτροπή του δήμου Αλμυρού

Δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που προέρχεται από συμβατικές πηγές και ενδυνάμωσης της γνώσης, της ενημέρωσης και της παροχής κινήτρων για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και υιοθέτηση νέων ενεργειακών συμπεριφορών και χρήση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης περιλαμβάνει το Σχέδιο δράσης Αειφόρου Ενέργειας που θα ζητηθεί στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα.

Το σχέδιο έρχεται προς διαβούλευση μετά την υποχρέωση που ανέλαβε ο δήμος Αλμυρού με την υπογραφή του Συμφώνου των δημάρχων για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 20% έως το 2020. Κρίνει απαραίτητη την ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργοβόρων κτιρίων και την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών που εκμηδενίζουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε όλη τη φάση του κύκλου ζωής των χρησιμοποιούμενων υλικών.

Στον κτιριακό τομέα προβλέπονται παρεμβάσεις μείωσης των ενεργειακών απαιτήσεων στα σχολικά κτίρια του δήμου και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια (δημαρχείο, Τεχνική Υπηρεσία κ.λπ.), ενώ σύντομα τα σχολεία και τα λοιπά δημοτικά κτίρια της πόλης του Αλμυρού θα συνδεθούν με το δίκτυο του φυσικού αερίου, γεγονός που θα μειώσει ουσιαστικά τα ποσά του διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την καύση του πετρελαίου.

Η λειτουργία των αντλιοστασίων ύδρευσης και άρδευσης φαίνεται να είναι η πιο ενεργοβόρα δραστηριότητα του δήμου. Για το λόγο αυτό, προτείνεται να αντικατασταθεί σταδιακά ο μηχανολογικός τους εξοπλισμός.

Στον τομέα των μεταφορών, εκτιμάται ότι ο στόλος των δημοτικών οχημάτων, αποτελείται από παλαιάς τεχνολογίας οχήματα, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τα ποσά των καταναλώσεων σε καύσιμο.

Ο δημοτικός φωτισμός, αντίστοιχα, αποτελεί μιας από τις κυριότερες πηγές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολο του δήμου. Αμεσος στόχος στο πλαίσιο του σχεδιασμού είναι η αντικατάσταση των συμβατικών και των λαμπτήρων οικονομίας με λαμπτήρες led, η τοποθέτηση και η λειτουργία των οποίων πρόκειται να εξασφαλίσει μείωση κοντά στο 50% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το σύμφωνο οι τοπικές διοικήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συνδέονται με την αστική δραστηριότητα.

Προκειμένου να μετατρέψουν την πολιτική δέσμευσή τους σε συγκεκριμένα μέτρα και έργα, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο των Δημάρχων αναλαμβάνουν να συντάξουν και να υποβάλλουν, εντός ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου, ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο οποίο περιγράφονται οι βασικές δράσεις που σχεδιάζουν να αναλάβουν, σε τοπικό επίπεδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου