ΑΛΜΥΡΟΣ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του δήμου

ο-στρατηγικός-σχεδιασμός-του-δήμου-284458

Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αλμυρού μεθαύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα έρχεται προς συζήτηση το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Αλμυρού για την περίοδο 2014 – 19.

Σύμφωνα με αυτό, όραμα της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ελκυστικό Δήμο, με ανθρώπινο πρόσωπο, με αρχές και αξίες, μέσα από την προώθηση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, της χρηστής διοίκησης, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Κατευθυντήριες πολιτικές του δήμου αποτελούν η ισόρροπη ανάπτυξη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, η εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και επισκεπτών, η βελτίωση της ποιότητας στην καθημερινή ζωή, η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται από το Δήμο, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου, η διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

Επιπλέον, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της συνεργασίας με φορείς και οργανώσεις εντός και εκτός της χώρας και μεταξύ άλλων κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση για την ανάπτυξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ο δήμος ιεραρχεί ως σημαντικά έργα την ανάδειξη και προστασία της περιοχής φυσικού κάλλους «Ζηρέλια», την ανάδειξη και προστασία περιοχών Νatura, την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών δημοτικών και διακατεχόμενων δασών, οριοθετήσεις ρεμάτων, την ανάδειξη και προστασία περιβαλλοντικού πολιτισμικού πάρκου πηγών Ανάβρας, δενδροφυτεύσεις παρόχθιων περιοχών ρεμάτων.

Οσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και των ακτών, στοχεύει στη διερεύνηση διαδικασιών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες των Δ.Ε. Πτελεού & Σούρπης, στην ανάδειξη και προστασία της νήσου «Κύκινθος» της Τ.Κ. Αμαλιάπολης, στην ανάδειξη και
προστασία της νήσου «Αργυρόνησος» του οικισμού Αγίου Δημητρίου της Τ.Κ. Αχιλλείου και στην παρακολούθηση του προγράμματος καταλληλότητας υδάτων κολύμβησης Υλοποίηση προγράμματος
«Γαλάζιες Σημαίες».

Για το οικιστικό περιβάλλον, ως ενδεικτικές δράσεις ο στρατηγικός σχεδιασμός προτείνει το χαρακτηρισμό οικισμών, την εκπόνηση πολεοδομικών μελετών, οριοθετήσεις οικισμών, τη θεσμοθέτηση Γ.Π.Σ. Αλμυρού, τα ΣΧΟΟΑΠ Ανάβρας και Πτελεού, Πράξεις εφαρμογής.

Επιπλέον, τον ηλεκτροφωτισμό κοινοχρήστων χώρων, τη βελτίωση χώρων νεκροταφείου, τη δημιουργία νέου ενιαίου νεκροταφείου και παιδικών χαρών, επεκτάσεις φωτισμού κ.α.

Για την ενεργειακή διαχείριση και αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών σχολείων, σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, διαμόρφωση ενεργειακής στρατηγικής και εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) κ.α.

Αντίστοιχα για τα δίκτυα και τις υποδομές η δημοτική αρχή δίνει προτεραιότητα στις αποχετεύσεις ακαθάρτων, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης.
Δράσεις προτείνονται και για την πρόνοια, όπου εκτός για τη βελτίωση και επέκταση υφιστάμενων δομών κοινωνικής φροντίδας η δημοτική αρχή έχει συμπεριλάβει τη δημιουργία δομών για αδέσποτα ζώα, την υλοποίηση προγράμματος για τη στείρωση και την περίθαλψή τους, ενέργειες για τη στήριξη της ζωοφιλίας.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αναφέρεται ακόμη στην κοινωνική μέριμνα και συνοχή, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την ισότητα, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, την τουριστική ανάπτυξη κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου