ΤΟΠΙΚΑ

Ζαχαροπλαστείο «Πανελλήνιο» ~ Μια γλυκιά ιστορία 100 ετών

ζαχαροπλαστείο-πανελλήνιο-μια-γλυ-690485

Από το 1915 μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για το Βόλο!

Μια γλυκιά ιστορία 100 χρόνων… Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ιστορία από το εργαστήριο – ζαχαροπλαστείο «Πανελλήνιο» που συμπληρώνει φέτος ακριβώς έναν αιώνα ζωής και αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς για την πόλη του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Τα γλυκά έργα τέχνης που πρωτοδημιουργήθηκαν το 1915 εξακολουθούν να τέρπουν τον ουρανίσκο πολλών Βολιωτών και όχι μόνο, 100 χρόνια μετά. Για την ιστορία και την πορεία του «Πανελληνίου» μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δύο από τα μέλη της οικογενειακής επιχείρησης, οι Κώστας Βαλκαμελής και Νίκος Σινάνης.

Με το «μυστικό» της επιτυχίας να κρύβεται στο πάθος, το σεβασμό για τον αποδέκτη, τον επαγγελματισμό, τα αγνά υλικά, τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και την υψηλή αισθητική της παρουσίασης. Ολα τα παραπάνω με κύριο άξονα την ποιότητα, δεν αποτελούν «κενό γράμμα», είναι υπογραμμισμένα με κεφαλαία και αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές, μπολιασμένες από τον παππού και τους γονείς των παιδιών.

Ενα ακόμη «συστατικό»… της επιτυχίας βρίσκεται στο γεγονός ότι η επιχείρηση είναι οικογενειακή και καθημερινά σπεύδουν όλα τα μέλη της να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η επιχείρηση πέρασε στην τρίτη γενιά της οικογένειας.

Η ιστορία του «Πανελληνίου»

Οσον αφορά την ιστορία του «Πανελληνίου», όπως εξηγεί ο Κώστας και ο Νίκος, όλα ξεκίνησαν το 1915 και έπειτα η ιστορία γράφεται μέσα από γλυκίσματα – αληθινά έργα τέχνης, ντοκουμέντα, μαρτυρίες μιας περιπέτειας με γεύσεις, αρώματα, επαναστάσεις με διάρκεια. «Για έναν κόσμο πιο γλυκό», όπως σημειώνουν.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, η ιστορία του καταστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον παππού τους Γιώργο Βαλκαμελή, ο οποίος από το 1923 εργαζόταν στην επιχείρηση του κ.Αναστασίου. Το 1957 συνεταιρίζεται με τον κ. Παπακωνσταντίνου και το 1985 με την συνταξιοδότησή τους, μεταβιβάζει την επιχείρηση στα παιδιά του Καλλιόπη Σινάνη και Δημήτρη Βαλκαμελή.

Από εκεί και πέρα, οι καινοτομίες και οι αλλαγές που έγιναν στην επιχείρηση από τον Γιώργο Βαλκαμελή (τον παππού) αποτέλεσαν κομβικό σημείο για την μακροημέρευση της επιχείρησης. «Οι γονείς μας γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, όπως και εμείς, μέσα στην επιχείρηση. Η ανανέωση του εξοπλισμού, ο εμπλουτισμός της ποικιλίας, καθώς και η εδραίωση του ονόματος σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός αρχίζει να γιγαντώνεται, πιστώνονται αναμφισβήτητα στη συγκεκριμένη γενιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας.

Μάλιστα πρόσφατα το ιστορικό ζαχαροπλαστείο έγινε ομόρρυθμη εταιρεία και πέρασε στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας. Για το βάρος της ευθύνης να λειτουργήσει σωστά το ζαχαροπλαστείο ο 41χρονος Νίκος επισημαίνει ότι η ενασχόληση με το γλυκό προϋποθέτει κατάθεση ψυχής, αμέτρητων ωρών εργασίας και συνεχούς εγρήγορσης.

«Από μόνη της λοιπόν η διαδικασία σφυρηλατεί αλλιώς τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένεια. Εχοντας πάντα τις ανάγκες της επιχείρησης ως αφετηρία, ο προσανατολισμός του καθενός δεν θα μπορούσε να μην είναι άλλος από αυτόν. Η τρίτη γενιά είναι εκπαιδευμένη, εξειδικευμένη και καλύτερα ενημερωμένη, σε συνδυασμό με τις παραστάσεις αλλά και την εμπειρία των γονιών μας προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες και παράλληλα, να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τις επιθυμίες των πελατών μας. Επομένως, δεν τίθεται θέμα «βάρους», αλλά συνέχειας», καταλήγει ο ίδιος.

Οι σπεσιαλιτέ του ζαχαροπλαστείου

Μέσα στην πορεία των 100 χρόνων υπήρξαν και υπάρχουν μέχρι σήμερα γλυκά «ταυτότητα» για το Πανελλήνιο τα οποία είναι συνυφασμένα με το Ζαχαροπλαστείο.

Ειδικότερα όπως εξηγεί ο 34χρονος Κώστας, η σπεσιαλιτέ του καταστήματος που για χρόνια γλυκαίνει μικρούς και μεγάλους και τους έχει κάνει γνωστούς ακόμη και εκτός συνόρων, είναι το πασίγνωστο «Ρολό Πανελληνίου».

Επίσης ο ίδιος αναφέρει ότι «τα σοκολατάκια «Πανελλήνιο» που παρασκευάζονται παραδοσιακά με το χέρι, αποτελούν μοναδικά σοκολατένια «κοσμήματα» τέχνης! Το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι και φρέσκο βούτυρο αναστατώνει τις αισθήσεις με την έντονη μυρωδιά και την καταπληκτικήγεύση του. Επιπλέον, τα χειροποίητα κουλούρια, το mont-blanc με κάστανο ή φράουλες, η «βασίλισσα» νουγκατίνα, η πάστα φούρνου και το ανατολικό εκλέρ, είναι μερικά από τα γλυκά που ξεχωρίζουν και μας έχουν καθιερώσει στη συνείδηση των πελατών μας».

Μάλιστα όσον αφορά τους καταναλωτές και τις συμπεριφορές που είχαν ως προς τα προϊόντα του «Πανελληνίου» ως απάντηση καταθέτουν δύο πρόσφατες μαρτυρίες πελατών τους. Συγκεκριμένα ένας πελάτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σαν τώρα το θυμάμαι, όταν ήμασταν μικροί κάθε Κυριακή μου έφερνε ο παππούς μου πάστες ρολό και τρώγαμε, και από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα από αυτό το γλυκό». Επίσης, πριν από λίγα χρόνια, μια ηλικιωμένη κυρία που ζούσε χρόνια στο εξωτερικό, επισκέφθηκε το κατάστημα και συγκινημένη εξομολογήθηκε ότι στο «Πανελλήνιο» την έφερνε η γιαγιά της για να φάνε πάστα.

Οπως εξομολογείται ο Κώστας και Νίκος ιστορίες σαν κι αυτές αποτελούν καύσιμη ύλη για τους ίδιους. Χαρακτηριστικά δηλώνουν: «Είναι ο οδηγός μας, το βραβείο μας, οκαλύτερος έπαινος», προσθέτοντας ότι από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι πελάτες που αναζητούν συνεχώς το καινούργιο, το διαφορετικό. Γι’ αυτό το λόγο αφουγκράζονται τις εποχές και προσαρμόζονται άμεσα στις απαιτήσεις τους με τη δημιουργία νέων κωδικών, με προσήλωση πάντα στην ποιότητα και στη φιλική εξυπηρέτηση.

Τα γλυκά τους «ένωσαν» προσωπικότητες

Στην πορεία των 100 χρόνων λειτουργίας της επιχείρησης, η απορία που δημιουργείται είναι εάν υπήρξαν επώνυμοι που δοκίμασαν τα γλυκά του «Πανελληνίου».

Οπως τονίζουν με περηφάνια ο Νίκος και ο Κώστας, ο παππούς τους με τις δημιουργίες του κατάφερε να υλοποιήσει αυτό που η πολιτική δεν κατάφερε ποτέ. Ειδικότερα όπως εξηγούν στη δεκαετία του ’30, με διαφορά λίγων μηνών, επισκέφθηκαν την περιοχή μας οι δύο άντρες που κρατούσαν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Στην πολιτική οι απόψεις τους ήταν διαμετρικά αντίθετες και οι συγκρούσεις τους χαρακτηρίστηκαν επικές. Η επιλογή τους όμως όταν επισκέφθηκαν την περιοχή μας ήταν κοινή. Γλυκά από το «Πανελλήνιο».

Πρόκειται για τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και τον βασιλιά Γεώργιο Β’. Αμφότεροι εντυπωσιάστηκαν από το γλυκό που δοκίμασαν και ζήτησαν να γνωρίσουν από κοντά τον μάστορα.

Η επιχείρηση σήμερα

Οσον αφορά το «Πανελλήνιο» του σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2011 η επιχείρηση αποτελεί ομόρρυθμη εταιρεία. Οι δύο γιοι (Νίκος, Γιώργος) της Καλλιόπης Σινάνη και οι δύο γιοι (Κώστας, Γιώργος) του Δημήτρη Βαλκαμελή, έχοντας διανείμει ρόλους και καθήκοντα, λειτουργώντας όμως με βάση τη συστημική προσέγγιση, οδηγούν την επιχείρηση στην επόμενη εκατονταετηρίδα της.

Η γκάμα των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών έχει διογκωθεί και εν μέρει εκσυγχρονισθεί. Πιο συγκεκριμένα, ο εμπλουτισμός όλων των κατηγοριών με νέους κωδικούς και ο πειραματισμός σε νέες γεύσεις και τάσεις είναι συνεχής. Σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά γλυκά προσφέρονται ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε περίσταση.

Η ανακαίνιση του εργαστηρίου, η συνεχής διασφάλιση και εφαρμογή συνθηκών καλής λειτουργίας που εγγυώνται την ασφάλεια και υγιεινή των προϊόντων, με την Εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας HACCP, καθώς και ο σύγχρονος εξοπλισμός αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα της παραγωγής.

Η σύσταση του τμήματος Catering, η προβολή μέσω ηλεκτρονικών μέσων, οι συνεργασίες Β2Β με εταιρείες οργάνωσης δεξιώσεων, ακόμη και η διαφοροποίηση στις τούρτες επί παραγγελία με «γλυπτική» δημιουργώντας μικρά έργα τέχνης, αποτελούν μερικές από τις συνεχείς ενέργειες, με στόχο την διαφοροποίηση.

Κλείνοντας, ο Κώστας και ο Νίκος, εκφράζουν τη σκέψη τους για την επόμενη μέρα: «Η επιθυμία μας να μοιραστούμε την ιστορία της πιο γευστικής «γωνιάς» της πόλης, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση του χρυσού ιωβηλαίου και αποτελεί σημείο επανεκκίνησης και δέσμευσης για την συνέχιση της γλυκιάς μας πορείας».

Ο Γιώργος Βαλκαμελής το 1957

Το «Πανελλήνιο» προπολεμικά

Στη φωτογραφία εμφανίζονται από αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Σινάνης, Κώστας Βαλκαμελής, Καλλιόπη Βαλκαμελή - Σινάνη, Δημήτρης Βαλκαμελής, Γιώργος Βαλκαμελής, Νίκος Σινάνης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου