ΤΟΠΙΚΑ

450 λουκέτα σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας το 2014

450-λουκέτα-σε-επιχειρήσεις-της-μαγνησία-690495

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το περασμένο έτος για τον επιχειρηματικό κόσμο της Μαγνησίας

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το 2014 για τον επιχειρηματικό κόσμο της Μαγνησίας, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου, μέσα στη χρονιά που πέρασε οι διαγραφές επιχειρήσεων ήταν κατά 450 περισσότερες από τις εγγραφές.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας φανερώνεται πως λόγω της κρίσης, πολλοί ήταν οι ιδιοκτήτες που αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους, λόγω αυξημένων εξόδων και μειωμένων εσόδων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις συντηρήσουν.

Μάλιστα μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στο εμπορικό τμήμα, το μεταποιητικό και το τμήμα υπηρεσιών, ενώ αντίθετα στο τουριστικό τμήμα παρατηρούνται οι λιγότερες διαγραφές, γεγονός που φανερώνει ότι ο κλάδος πηγαίνει καλύτερα συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το έτος που πέρασε, καταγράφηκαν 793 ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών και 1.243 διαγραφές (λουκέτα), που φανερώνουν ότι το πρόσημο είναι αρνητικό κατά 450 επιχειρήσεις.

Στον τουρισμό

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για το 2014 στο τουριστικό τομέα καταγράφηκαν 65 εγγραφές και 78 διαγραφές, σημειώνοντας αρνητικό πρόσημο με 13 περισσότερες διαγραφές. Μάλιστα είναι το τμήμα που παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα συγκριτικά με τα υπόλοιπα τμήματα του Επιμελητηρίου.

Σχολιάζοντας την κατάσταση ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Λεβέντης αναφέρει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις στον τουρισμό προσθέτοντας ότι μελλοντικά ο κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο αρκεί να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επίσης ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι εγγραφές των επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο Μαγνησίας έχουν άμεση σχέση με το νομικό πλαίσιο το οποίο θέλουν να επιχειρήσουν. Τα τελευταία χρόνια γενικά το πρόσημο των επιχειρήσεων είναι αρνητικό. Ωστόσο στο κομμάτι του τουρισμού δεν έχουμε αρνητική πορεία στις επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Λεβέντης.

Στο τμήμα υπηρεσιών

Στον τομέα των υπηρεσιών υπήρξαν 458 εγγραφές και 637 διαγραφές, καταγράφοντας τις περισσότερες διαγραφές απ’ όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Επιμελητήριου Μαγνησίας, αφού η χρονιά έκλεισε με 179 περισσότερες διαγραφές.

Την άσχημη κατάσταση του κλάδου σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ, Μπαρ και Εστίασης Ν. Μαγνησίας Γιάννης Γρηγορίου, τονίζοντας τα εξή : «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες έχουν περισσότερα έξοδα απ’ ότι έσοδα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεκάδες επαγγελματίες δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική, φορολογική και δημοτική ενημερότητα. Με βαριά καρδιά προβλέπω ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη μέσα στο 2015 αφού σε πολλές περιπτώσεις οι επαγγελματίες θα παρανομούν καθώς δεν θα έχουν χρήματα για να πληρώσουν».

Στο εμπορικό τμήμα

Στον εμπορικό τομέα, επίσης η εικόνα είναι δραματική. Μέσα στο 2014 υπήρξαν 226 εγγραφές και 403 διαγραφές, παρουσιάζοντας επίσης μεγάλες απώλειες μέσα σε ένα χρόνο με τα λουκέτα να είναι 177 περισσότερα από τις εγγραφές.

Παρότι τα στοιχεία είναι αρνητικά, ο εμπορικός κόσμος ελπίζει το 2015 να κυλήσει καλύτερα και οι έμποροι να μπορέσουν να «σηκώσουν κεφάλι».

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Κώστας Τσέλιος, σχολιάζοντας τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε στον 6ο χρόνο κρίσης και ενώ περιμέναμε να ισορροπήσει η αγορά παρατηρούνται και πάλι περισσότερα λουκέτα. Πραγματικά η αγορά έχει πέσει σε τέλμα. Θεωρούμε ότι χρειάζονται διαθρωτικές αλλαγές αλλά και να πέσει χρήμα στην αγορά προκειμένου να αλλάξει η εικόνα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τώρα όσον αφορά τη νέα Κυβέρνηση θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν κάνει πράξη όλα όσα είχε εξαγγείλει σίγουρα θα βελτιωθεί η κατάσταση».

Στο μεταποιητικό τμήμα

Τέλος στον μεταποιητικό τομέα, υπήρξαν 44 εγγραφές και 125 διαγραφές, με τα λουκέτα να είναι επίσης κατά 81 περισσότερα.

Πάντως και στις τέσσερις κατηγορίες παρατηρούνται περισσότερες διαγραφές στις ατομικές επιχειρήσεις, αφού συνολικά 1.002 κατέβασαν ρολά και μόλις 632 έκαναν έναρξη λειτουργίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου