ΕΞΟΔΟΣ

«Ο ιπτάμενος Ολλανδός»

ο-ιπτάμενος-ολλανδός-172757

Η όπερα του Richard Wagner παρουσιάζεται το Σάββατο 14 Μαρτίου στο Αχίλλειον

Συνεχίζεται η σεζόν 2019-20 του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD», της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, με την όπερα «Ο ιπτάμενος Ολλανδός» του Richard Wagner, που θα προβληθεί στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 19:55.

Στη σκηνή της Μet, ο διάσημος μπασοβαρύτονος σερ Μπρυν Τέρφελ ζωντανεύει πειστικά τον βασανισμένο καπετάνιο του Ιπτάμενου Ολλανδού. Καράβι και πλήρωμα είναι καταραμένα να πλέουν στη θάλασσα έως τη Δευτέρα Παρουσία. Αλλά ο έρωτας βρίσκει τον τρόπο να γεννηθεί και να σώσει, ακόμα και σε απαγορευτικές συνθήκες…

Ο μαέστρος Βαλέρι Γκέργκιεφ διευθύνει τη νέα παραγωγή της όπερας Der Fliegende Holländer, υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Φρανσουά Ζιράρ, ο οποίος το 2013 κατέπληξε τους μουσικόφιλους με έναν Πάρσιφαλ που έθεσε κυριολεκτικά νέα δεδομένα στον τρόπο παρουσίασης των βαγκερικών έργων. Ο Τζον Μακφάρλαν στήνει έναν σκηνικό κόσμο πλούσιο και πολυεπίπεδο, σαν μια τεράστια ελαιογραφία.

Η ταλαντούχα γερμανίδα σοπράνο Ανια Κάμπε κάνει το ντεμπούτο της στη Met ως αφοσιωμένη Ζέντα, που η άδολη αγάπη της καταφέρνει να λυτρώσει τον καπετάνιο από την κατάρα. Ο μπάσος Φραντς Γιόζεφ Ζέλιγκ ερμηνεύει τον πατέρα της, Ντάλαντ, και ο τενόρος Σεργκέι Σκοροχόντοφ τον κυνηγό Ερικ, τον αγαπητικό που η Ζέντα προδίδει.

Δημιουργός αμφιλεγόμενων αριστουργημάτων που παραμένουν στο επίκεντρο του σύγχρονου οπερετικού ρεπερτορίου, ο Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813–1883) αναθεώρησε κάθε θεατρικό δεδομένο και στα έργα του κατέστησε ισότιμους συνομιλητές τη μουσική και το λόγο. Το καλλιτεχνικό του όραμα βασίστηκε στην έννοια του Gesamtkunstwerk, όπου η μουσική συνδυάζεται στενά με το θέατρο, την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και άλλους τομείς δημιουργίας, συνθέτοντας μια συνολική μορφή τέχνης.

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» είναι συμπαραγωγή της Met με την L’Opéra de Québec και την Dutch National Opera του Άμστερνταμ.

Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1813 στη Λειψία. Φοίτησε στη Σχολή Κρόυτς (Kreuzschule) της Δρέσδης. Το 1827 επιστρέφει στη Λειψία, όπου και θα φοιτήσει στη Σχολή Νικολάϊ (Nikolaischule) και στη Σχολή Τόμας (Thomasschule). Ο Βάγκνερ διάβαζε Σαίξπηρ και τους ρομαντικούς, όπως τον ποιητή Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Από το 1831 θα σπουδάσει μουσική στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Παράλληλα έπαιρνε μαθήματα σύνθεσης από τον διευθυντή της χορωδίας της Λειψίας Κρίστιαν Τέοντορ Βάινλιγκ, στον οποίο και θα αφιερώσει το πρώτο του έργο (Σονάτα για Πιάνο σε σι ύφεση μείζονα). Έζησε μια ταραχώδη ζωή με συνεχείς μετακινήσεις από τη Λειψία στη Ρίγα, στο Παρίσι, στη Δρέσδη, στη Ζυρίχη, στο Μπίμπριχ (κοντά στον ποταμό Μάιντς), στη Βιέννη, στο Μόναχο, στη Λουκέρνη, στο Μπαϊρόπ και αλλού. Οι συχνές αυτές μετακινήσεις του οφείλονται στη δίωξη του από δανειστές του ή από εξοργισμένες κυβερνήσεις. Ο Βάγκνερ παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με τη Μίνα Πλάνερ, και τη δεύτερη με την κόρη του Λίστ, Κόζιμα. Ο Βάγκνερ ήταν αντισημίτης και ξενόφοβος. Αυτό το γεγονός καθώς και τα χαοτικά φυλλάδιά του με τα οποία εξέφραζε τις αντιλήψεις του ενθουσίασαν τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι τα έργα του Βάγκνερ είναι τα πλέον κατάλληλα ακούσματα για τα αυτιά των γνήσιων Γερμανών. Οι όπερες του κατέχουν εξέχουσα θέση στο διεθνές ρεπερτόριο, πρόκειται για πραγματικά αριστουργήματα, που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της μουσικής.

Για ακόμη μία χρονιά παρουσιάζονται οι παραγωγές του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» που συνδέει απευθείας τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης με 70 χώρες σε έξι ηπείρους. Η ανανέωση της συνεργασίας του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εξασφαλίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας του Κινηματοθέατρου «Αχίλλειον».

Η παράσταση διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά και μεταδίδεται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων στον Δίαυλο, τηλέφωνο 2421033692, Σκενδεράνη 11.

Οι επόμενες παραστάσεις του προγράμματος είναι οι ακόλουθες: «Tόσκα» στις 11 Απριλίου, «Μαρία Στουάρντα» το 9 Μαΐου.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφούν στο Met In Greece Club, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το www.metingreece.com.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου