ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Η σωτηρία της ψυχής» σε Μεταξουργείο και «Αχίλλειον»

η-σωτηρία-της-ψυχής-σε-μεταξουργείο-239456

Συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας Βόλου

Με την ταινία «Η σωτηρία της ψυχής», σε σκηνοθεσία Σιμπασίς Μπουτιανί, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο «Αχίλλειον», στις 9:30 το βράδυ. Πρωταγωνιστούν οι Αντίλ Χουσέιν, Λαλίτ Μπελ, Γκιταντζάλι Κουλκάρνι.

Ηλικιωμένος Ινδός αποφασίζει ξαφνικά να εγκαταλείψει το σπίτι του και να ταξιδέψει μαζί με τον γιο του στο μυθικό Βαρανάσι, προκειμένου να αφήσει στην ιερή πόλη την τελευταία του πνοή.

Ο 77χρονος Daya βλέπει περίεργο όνειρο, που τον κάνει να πιστέψει ότι πλησιάζει το τέλος του.

Πιστός ινδουιστής, εκφράζει την επιθυμία να πεθάνει στην ιερή πόλη Βαρανάσι, στις όχθες του ποταμού Γάγγη.

Ο γιος του, Rajiv, μεσήλικας επιχειρηματίας, παρ΄ότι δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον πατέρα του, αποφασίζει να τον συνοδέψει.

Εκεί βρίσκουν καταφύγιο σε «ξενοδοχείο», ένα μισοερειπωμένο κτίριο, στο οποίο ιερέας υποδέχεται, με το αζημίωτο φυσικά, τους ηλικιωμένους, που φτάνουν στην πόλη για να πετύχουν τη σωτηρία της ψυχής τους.

Το φιλμ, έχοντας ως επίκεντρο το αληθινό έθιμο αυτών των «ξενοδοχείων» στο Βαρανάσι, διηγείται γλυκόπικρη ιστορία για τη σχέση πατέρα και γιου, αλλά και τη σχέση τους με τον θάνατο.

Ο δημιουργός Shubhashish Bhutiani επιτυγχάνει αξιοζήλευτη ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας το μαύρο θέμα του θανάτου μονάχα ως καταλύτη της πλοκής, με αποτέλεσμα το ύφος της ταινίας να μη γίνεται ποτέ ιδιαίτερα βαρύ ή μελοδραματικό και το χιούμορ, άλλες φορές πικρό και άλλες γλυκό, να έχει θέση παντού, σατιρίζοντας με μεγάλη επιτυχία ακόμα και τη θρησκεία.

Πανανθρώπινη γλυκόπικρη τρυφερή δραμεντί, η ταινία έχει να πει πολλά, τόσο θεματικά, όσο και καλλιτεχνικά και το καταφέρνει χάρη στο άπλετο ταλέντο των συντελεστών της.

Με μοναδικό ατόπημα την ελλειμματική ανάπτυξη των χαρακτήρων, η οποία δεν αφαιρεί ουσιαστικά πόντους, αλλά ενώ είχε την ευκαιρία, αποτυγχάνει να τους προσθέσει, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα εξαιρετικό φιλμ, στολίδι για τους θερινούς κινηματογράφους, που το επέλεξαν αντί μιας ακόμα γαλλικής κομεντί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου