ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεατρική παράσταση στο ισόγειο της κλινικής Τσικρίκη

θεατρική-παράσταση-στο-ισόγειο-της-κλ-401381

Ο Βολιώτης σκηνοθέτης Γιάννης Φαρμακίδης παρουσιάζει το έργο του Πέτερ Χάντκε «Βρισιές στο κοινό» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ισόγειο της κλινικής Τσικρίκη, Γαμβέτα και Ιάσονος, από Δευτέρα 14 έως και Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 9.30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Στις 8 Ιουνίου 1966, στη Φρανκφούρτη επί του ποταμού Μάιν, στο θέατρο Αμ Τουρμ, ο ηλικίας τότε μόλις 23 ετών Αυστριακός συγγραφέας Πέτερ Χάντκε παρουσίασε ένα έργο, που έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του θεάτρου. Τίτλος του «Βρισιές στο κοινό». Το έργο ανέτρεψε οτιδήποτε ήξερε ο κόσμος περί θεάτρου.

Οι πρώτες δύο φράσεις του έργου, οι οποίες απευθύνονταν στους θεατές, ήταν «Δεν θα δείτε κανένα έργο. Η λαγνεία σας για θέαμα δεν θα ικανοποιηθεί». Σχετικά με το τι είναι το έργο; «Το παρόν έργο είναι μία ανάλυση περί θεάτρου». Η φράση υπάρχει στο κείμενο του έργου και αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα «τι είναι αυτό το έργο;». Οι «Βρισιές στο κοινό» είναι το πρώτο έργο, ίσως και το μοναδικό, στην ιστορία του θεάτρου, που οι σχέσεις ηθοποιών και κοινού εξετάζονται και αμφισβητούνται.

«Οι θεατές καλούνται να ξεχάσουν τον ρόλο τους ως θεατές. Δεν είναι πλέον θεατές. Αλλά τι είναι; Για να το μάθει κάποιος, πρέπει να παρακολουθήσει την παράσταση» αναφέρει ο Γιάννης Φαρμακίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου