ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «Ηρεμο πάθος» σε Μεταξουργείο και «Αχίλλειον»

το-ηρεμο-πάθος-σε-μεταξουργείο-και-588748

Με την ταινία «Ηρεμο πάθος» σε σκηνοθεσία Τέρενς Ντέιβις συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί απόψε Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και τη Δευτέρα 18 Μαρτίου στο «Αχίλλειον». Ωρα έναρξης 21:30.

Η ζωή της Αμερικανίδας ποιήτριας Εμιλι Ντίκινσον από τα σχολικά χρόνια μέχρι τη σταδιακή απόσυρσή της από τις κοινωνικές συναναστροφές και τον θάνατό της χωρίς κανείς να έχει αναγνωρίσει το έργο της. Ποιητής, ρεαλιστής και σπουδαίος στιλίστας ο Τέρενς Ντέιβις («Ενα τραγούδι για το ηλιοβασίλεμα») σκιαγραφεί το ψυχολογικά βαθύ πορτρέτο μιας σιωπηλής επαναστάτριας και υπογράφει μια χαμηλόφωνη ωδή στον ασυμβίβαστο ρομαντισμό, επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ Βερολίνου, Λονδίνου, Τορόντο και Σαν Σεμπάστιαν.

Η Emily Elisabet Dickinson γεννήθηκε το 1830 και πέθανε το 1886 στο Αμχερστ της Μασαχουσέτης περνώντας όλη της τη ζωή στο πατρικό της σπίτι, όπου τα τελευταία χρόνια απομονώθηκε στη σοφίτα πάσχοντας από μία σπάνια ασθένεια των νεφρών, η οποία της στέρησε τελικά τη ζωή. Σε όλο αυτό το διάστημα κατάφερε να δημοσιεύσει μόλις πέντε ποιήματα, από τα οποία τα τρία ανώνυμα, φυλάσσοντας τα υπόλοιπα στα συρτάρια του σπιτιού της.

Η αξία όμως αυτής της αντισυμβατικής, καταθλιπτικής γεροντοκόρης αναγνωρίστηκε μετά θάνατον και σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη Αμερικανίδα ποιήτρια του 19ου αιώνα

Κάθε πλάνο της ταινίας είναι μια εμβριθής αναζήτηση, που όλοι σχεδόν οι διάλογοι της Dickinson με το στενό της περιβάλλον μοιάζουν βγαλμένοι από φιλοσοφικά δοκίμια, ενώ κάθε σεκάνς αποπνέει μια ελεγειακή δυναμική και ολοκληρώνεται πάντα με την ίδια σε ρόλο αφηγητή να απαγγέλλει αποσπάσματα από τα ποιήματά της, τα οποία αντικατοπτρίζουν αφενός μια φάση της ζωής της και αφετέρου μία ολόκληρη ιστορική εποχή.

Σε όλη τη σινεδιαδρομή η Cyntia Nixon (Rampart) αποδίδει συγκλονιστικά με τη χαμηλόφωνη θεατρική της ερμηνεία τα «ήρεμα πάθη» της Emily Dickinson, ενώ ο Terence Davies φιλμάρει σκηνή με τη σκηνή σαν στίχο με στίχο ένα κινηματογραφικό ποίημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου