ΥΓΕΙΑ

Πάνω από χίλιοι θάνατοι έχουν καταγραφεί από την επιδημία δάγκειου πυρετού στο Μπαγκλαντές

πάνω-από-χίλιοι-θάνατοι-έχουν-καταγρα-999504

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη κι άλλες χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τέτοιου είδους επιδημίες

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δάγκειο πυρετό στο Μπανγκλαντές από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χειρότερη επιδημία αυτής της μεταδιδόμενης από τα κουνούπια νόσου που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στη δημοσιότητα η γενική διεύθυνση των υπηρεσιών υγείας της χώρας, 1.006 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τους πάνω από 200.000 που επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκαν από δάγκειο πυρετό από την αρχή του χρόνου.

200.000 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή του έτους

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό υγειονομικό γεγονός, τόσο για το Μπανγκλαντές όσο και για όλον τον κόσμο», δήλωσε στο AFP.

Το Μπανγκλαντές καταγράφει κρούσματα δάγκειου από τη δεκαετία του ’60, αλλά το 2000 αντιμετώπισε την πρώτη του επιδημία δάγκειου αιμορραγικού πυρετού.

Ρεκόρ θανάτων

Ο δάγκειος πυρετός είναι νόσος ενδημική στις τροπικές περιοχές και προκαλεί υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους, ναυτία, εμέτους, μυαλγίες και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αιμορραγίες που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο.

Συνολικά 112 παιδιά κάτω των 15 ετών, μεταξύ των οποίων βρέφη, βρίσκονται μεταξύ αυτών που κατέληξαν από τη νόσο φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο αριθμός των θανάτων φέτος καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ του 2022, χρονιά κατά την οποία η νόσος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 281 ανθρώπους.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη φετινή επιδημία στις ακανόνιστες βροχοπτώσεις και στις υψηλότερες θερμοκρασίες στη διάρκεια των ετήσιων μουσώνων, που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής για τα κουνούπια.

Ο ιός που προκαλεί τη νόσο είναι πλέον ενδημικός στο Μπανγκλαντές, το οποίο γνωρίζει τάση επιδείνωσης των επιδημιών από την αρχή του αιώνα.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται στη διάρκεια των μουσώνων του Ιουλίου ως τον Σεπτέμβριο, που είναι οι μήνες που φέρνουν τη μεγάλη πλειονότητα των ετήσιων βροχοπτώσεων στη χώρα, όπως και περιστασιακές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

«Τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας»

Ωστόσο εδώ και κάποια χρόνια, τα νοσοκομεία στο Μπανγκλαντές έχουν αρχίσει να δέχονται ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο στη διάρκεια των μηνών του χειμώνα.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης δάγκειου πυρετού των βασικών νοσοκομείων της Ντάκα είναι σήμερα γεμάτες με ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλίνες με κουνουπιέρες, υπό το ανήσυχο βλέμμα των συγγενών τους.

Ο δάγκειος πυρετός και άλλες ασθένειες που προκαλούν ιοί που μεταδίδονται από τα κουνούπια εξαπλώνονται πιο γρήγορα και περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Η επιδημία θέτει τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας» του Μπανγκλαντές, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους τον περασμένο μήνα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τον Σεπτέμβριο επίσης, ο διευθυντής επαγρύπνησης και ανταπόκρισης του οργανισμού Άμπντι Μαχάμουντ δήλωσε ότι κι άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν τέτοιες επιδημίες με την υπερθέρμανση του πλανήτη και ότι απαιτείται παγκόσμια αλληλεγγύη.

Η επιδημία αυτού του είδους μοιάζει με «το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε, παρομοιάζοντάς την με το καναρίνι που χρησιμεύει για να προειδοποιεί για μεγάλο κίνδυνο τους ανθρακωρύχους μέσα στα ορυχεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνδυασμός παραγόντων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή και το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνέβαλε στην εμφάνιση σοβαρών επιδημιών δάγκειου πυρετού σε πολλές περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Μπανγκλαντές και η Νότια Αμερική.

Χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπως το Τσαντ, γνωστοποίησαν επίσης προσφάτως επιδημίες, πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου