ΥΓΕΙΑ

Για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από εγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής προειδοποιεί ο ΕΟΦ

για-σοβαρές-ανεπιθύμητες-ενέργειες-α-945101

Το συμπλήρωμα διατροφής Jamila Slimming Pills περιέχει δραστικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί ότι το προϊόν Jamila Slimming Pills το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη, επομένως είναι πιθανή η διακίνησή του και στην Ελλάδα, σαν συμπλήρωμα διατροφής, στην πραγματικότητα περιέχει τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες sibutramine και diclofenac, η παρουσία των οποίων το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο.

Ειδικότερα η φαρμακευτική ουσία sibutramine έχει απαγορευτεί από την ευρωπαϊκή αγορά από τον Ιανουάριο 2010, επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά καρδιαγγειακές παθήσεις. Εφόσον η ύπαρξη της sibutramine δεν δηλώνεται στο προϊόν, το προϊόν μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται ή το προϊόν μπορεί να αλληλοεπιδράσει με συγχορηγούμενα φάρμακα, γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Η πιο πάνω ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών του Βελγίου μέσω του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Απάτης στην αγροδιατροφική αλυσίδα (Agri-Food Fraud Network). Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου