ΥΓΕΙΑ

Ανοσιακό έλλειμμα στη μετά covid περίοδο

ανοσιακό-έλλειμμα-στη-μετά-covid-περίοδο-944682

Της Αναστασίας Μιχαηλίδου, Ειδικού Παιδιάτρου

Στις 11.03.2020, μετά την εμφάνιση συρροής περιστατικών σοβαρής πνευμονίας στην επαρχία Wuhan στην Κίνα και τη διασπορά της λοίμωξης αυτής σε όλη τη γη , ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε την ύπαρξη πανδημίας.

Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού αλλά και μέσω επιμολυσμένων αντικειμένων.

Ξεκίνησαν λοιπόν οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις με σκοπό τη μείωση της διασποράς του ιού. Τα περιοριστικά μέτρα περιέλαβαν την αποφυγή συγχρωτισμού , τη χρήση μάσκας , τον καλό αερισμό των χώρων και την υγιεινή των χεριών ενώ επιβλήθηκε η τηλεργασία και η τηλε-εκπαίδευση.

Αυτά τα μέτρα μείωσαν τη μετάδοση και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού στην κοινότητα. Όμως , η απουσία έκθεσης σε λοιμογόνους παράγοντες κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία δημιούργησε το λεγόμενο ανοσιακό έλλειμα ή immunitydebt.Από αυτό το έλλειμα προέκυψαν και οι σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη μετά covid περίοδο.

Οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που είχαν σημαντικά μειωθεί κατά την περίοδο της πανδημίας ,ευόδωναν τον αποικισμό του ρινοφάρυγγα από τον πνευμονιόκοκκοπου είναι σημαντικός γιατί επάγει τοπική ανοσία αλλά και συστηματική ανοσία προστατεύοντας τα νήπια από διεισδυτικές λοιμώξεις. Συνεπώς , από τη μία έχουμε χαμηλή κυκλοφορία μικροβίων (όπως μηνιγγιτιδόκοκκοι , πνευμονιόκοκκοι) και μείωση τηςφορείας , άρα μείωση της ανοσίας αγέλης και από την άλλη αύξηση σοβαρών διεισδυτικών λοιμώξεων. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει η συχνή διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος ικανή να προγραμματίσει αποτελεσματικότερες αντιδράσεις σε επόμενα ερεθίσματα. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένας παιδιατρικός πληθυσμός με μειωμένη διέγερση του ανοσοποιητικού του συστήματος σε κοινές λοιμώξεις που σε συνδυασμό με καθυστερήσεις εμβολίων συνέβαλλαν περαιτέρω στην ανάπτυξη του ανοσιακού ελλείματος.

Το μήνυμα λοιπόν που πρέπει να πάρουμε είναι αυτό της αναγκαστικά αυξημένης εμβολιαστικής κάλυψης του παιδιατρικού πληθυσμού καθώς και της επαγρύπνησης για έγκαιρη αναγνώριση των επιδημιών.-

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου