ΥΓΕΙΑ

Τα lockdown έφεραν πτώση της χρήσης ecstasy στην Ευρώπη

τα-lockdown-έφεραν-πτώση-της-χρήσης-ecstasy-στην-ευρ-93896

Μετρήσεις στα λύματα 75 ευρωπαϊκών πόλεων δείχνουν σημαντική πτώση στη χρήση του ναρκωτικού MDMA, περισσότερο γνωστού ως ecstacy, μια τάση που αποδίδεται στο κλείσιμο των μπαρ και των κλαμπ στη διάρκεια των πανδημικών lockdown. Αντίθετα, η χρήση άλλων ουσιών όπως η κάνναβη και η κοκαΐνη συνέχισε να αυξάνεται.

Η έκθεση που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και τον Εθισμό (EMCDDA) δείχνει ακόμα ότι η Αθήνα, η μόνη ελληνική πρωτεύουσα που εξετάζεται, βρίσκεται στις τελευταίες χώρες της κατάταξης και για τα πέντε ναρκωτικά που μετρήθηκαν, κάνναβη, κοκαΐνη, αμφεταμίνη, μεθαμφεταμίνη και MDMA.

Σε περίπου τις μισές από τις 75 πόλεις καταγράφηκε αύξηση στα ανιχνεύσιμα ίχνη και των πέντε ναρκωτικών, αν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η χρήση ecstasy μειώθηκε σημαντικά.

Το μέγεθος των κύκλων εκφράζει την κατανάλωση MDMA ανά πόλη. Στην Ελλάδα δείχνει χαμηλή, όπως ισχύει και για τις άλλες 4 ουσίες που εξετάστηκαν (EMCDDA)

«Τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση και ταυτόχρονη εξάπλωση για τις περισσότερες από τις ουσίες που εξετάστηκαν, γεγονός που ανακλά ένα πρόβλημα ναρκωτικών που είναι ταυτόχρονα επίμονο και σύνθετο» δήλωσε ο διευθυντής του EMCDA Αλέξις Γκούντστιλ.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε έκθεση που παρουσίασε ο ΟΗΕ το 2021, η οποία έδειχνε μεγάλη αύξηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών σε όλο τον κόσμο. Πολλοί στράφηκαν στα ναρκωτικά λόγω φτώχειας, ανεργίας και ανισότητας, εκτιμούσαν οι συντάκτες.

Η ευρωπαϊκή μελέτη δείχνει επίσης ότι η χρήση ναρκωτικών έχει γίνει πιο ομοιόμορφη μεταξύ διαφορετικών ευρωπαϊκών πόλεων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη κατά τα οποία καταγράφονταν μεγάλες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις.

Η κοκαΐνη, για παράδειγμα, παραμένει πιο δημοφιλής στη δυτική και τη νότια Ευρώπη αλλά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην ανατολική Ευρώπη. Η μεθαμφεταμίνη, της οποίας η χρήση εστιαζόταν παλαιότερα στην Τσεχία και τη Σκοβακία, απαντά πλέον σε όλη την ήπειρο.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η χρήση κάνναβης επηρεάστηκε από την πανδημία λιγότερο από ό,τι άλλα ναρκωτικά.

Πέρυσι, ο EMDCC είχε αναφέρει ότι οι χρήστες κάνναβης στρέφονταν στον Σκοτεινό Ιστό για να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες για να αποφύγουν τις ελλείψεις στη διάρκεια των lockdown.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου