ΥΓΕΙΑ

Τουλάχιστον 11 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας για τους ανεμβολίαστους με Covid-19

τουλάχιστον-11-φορές-μεγαλύτερος-ο-κίνδ-868302

Ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, μετά από λοίμωξη Covid-19, στους ανεμβολίαστους ανθρώπους είναι τουλάχιστον 11 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με όσους εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό τους, δείχνει μια μεγάλη βρετανική μελέτη.

Γενικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι μεγαλύτερος μετά από λοίμωξη λόγω κοροναϊού από ό,τι μετά τον εμβολιασμό γι’ αυτόν. Ο κίνδυνος παραμένει μικρός μετά και από αναμνηστικές δόσεις mRNA εμβολίων, ενώ είναι κάπως αυξημένος μόνο στους νέους άνδρες, ιδίως μετά από δεύτερη δόση εμβολίου Moderna.

Μυοκαρδίτιδα και εμβόλιο

Αρκετές προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ενδείξεις για μικρή πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά από mRNA εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Η μυοκαρδίτιδα, που συνήθως προκαλείται μετά από λοίμωξη λόγω ιού, είναι φλεγμονή στο μέσο στρώμα του τοιχώματος του μυ της καρδιάς, του μυοκαρδίου.

Είναι σπάνια και μπορεί να οδηγήσει πρόσκαιρα ή μόνιμα σε εξασθένηση του μυοκαρδίου και του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της τελευταίας. Στον γενικό πληθυσμό, σε περίοδο μη πανδημίας, εκτιμάται ότι περίπου 10 έως 20 άνθρωποι ανά 100.000 διαγιγνώσκονται με μυοκαρδίτιδα κάθε χρόνο, σύμφωνα με την αμερικανική καρδιολογική ένωση American Heart Association (AHA).

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Μαρτίνα Πατόνε του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο καρδιολογικό περιοδικό «Circulation» της ΑΗΑ, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 43 εκατομμύρια άτομα στην Αγγλία άνω των 13 ετών (περισσότερα από 21 εκατομμύρια είχαν κάνει και αναμνηστική δόση εμβολίου), ενώ σχεδόν 6 εκατομμύρια είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό.

«Σε ένα τόσο μεγάλο δείγμα, ουσιαστικά όλον τον εμβολιασμένο πληθυσμό της Αγγλίας, βρήκαμε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 ήταν πολύ μικρός σε σύγκριση με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από λοίμωξη Covid-19», ανέφερε η Πατόνε.

Αναλυτικότερα, βρέθηκε ότι:

  • Συνολικά 2.861 άνθρωποι (ποσοστό 0,007% του συνόλου) νοσηλεύθηκαν ή πέθαναν λόγω μυοκαρδίτιδας στη διάρκεια της μελέτης (Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2021) και, από αυτούς, οι 617 ήσαν περιπτώσεις που είχαν συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα από τον εμβολιασμό τους (οι 514 χρειάστηκαν νοσηλεία).
  • Όσοι μολύνθηκαν με κορονοϊό προτού εμβολιαστούν, είχαν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα μέσα στον επόμενο μήνα από τη διάγνωση τους με τεστ.
  • Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας λόγω Covid-19 μειωνόταν στο μισό για όσους μολύνονταν με κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό τους.
  • Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας εμφάνιζε ελαφρά αύξηση μετά από mRNA εμβόλιο (ειδικά της Moderna σε άτομα κάτω των 40 ετών), αλλά παρέμενε μικρότερος σε σύγκριση με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από λοίμωξη Covid-19.

Ο καθηγητής καρδιολογίας Νίκολας Μιλς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου τόνισε: «Είναι σημαντικό για το κοινό να καταλάβει ότι η μυοκαρδίτιδα είναι σπάνια και ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της μετά από εμβόλιο Cocid-19 είναι επίσης σπάνιος. Αυτός ο κίνδυνος θα πρέπει να ζυγιστεί σε σχέση με τα οφέλη των εμβολίων Covid-19 να αποτρέπουν τη σοβαρή λοίμωξη Covid-19».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου