ΥΓΕΙΑ

Βρετανός επιστήμονας: Το εμβόλιο μπορεί να καθυστερήσει έως το φθινόπωρο του 2021

βρετανός-επιστήμονας-το-εμβόλιο-μπορ-851027

Βρετανός κυβερνητικός επιστήμονας ανέφερε πως είναι πιθανό να μην υπάρξει εμβόλιο για κορονοϊό προς διάθεση άμεσα, βάζοντας χρονοδιάγραμμα πριν έως το φθινόπωρο του 2021.

Ο καθηγητής Peter Openshaw από το Imperial College London και σύμβουλος της κυβερνητικής επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προειδοποίησε για τις πιθανές καθυστερήσεις στη διάθεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου, στο Sky News.

«Με όλες τις δοκιμές εμβολίων που διέρχονται τώρα, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να αποδώσουν ένα αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι είναι πιθανό οι ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα εμβόλια να είναι ανενεργές για τουλάχιστον μερικούς μήνες, πιθανώς ακόμη και χρόνια, απλά δεν γνωρίζουμε ακόμη, είναι πολύ νωρίς», τόνισε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι πιθανότατα θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα τουλάχιστον σε μια από αυτές τις δοκιμές εμβολίων, μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι η διανομή του εμβολίου θα πραγματοποιηθεί σε ορισμένα μέρη του κόσμου τους επόμενους εννέα μήνες. Πριν από τον επόμενο χειμώνα ελπίζω ότι θα πρέπει να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια».

Πάντως ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περίμενε ότι ένα εμβόλιο κορονοϊού, το οποίο θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2021.

Ξεκίνησαν πάλι οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

Οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.

Οι δοκιμές διακόπηκαν αυτήν την εβδομάδα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές. Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα.

Όλοι οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτή.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου