ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

ευρωπαϊκή-ημέρα-κατά-του-καρκίνου-του-850903

Με αφορμή την 15η Σεπτεμβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ουρολογικού Τμήματος της Κλινικής «ΕΛΠΙΣ Δ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ», Θεοδόσης Νίκας, τονίζει τα 5 βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του προστάτη.

1. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες. Συνήθως αναπτύσσεται αργά και δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια.

2. Συνήθως τα συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά μέχρι ο καρκίνος να έχει αυξηθεί αρκετά ώστε να ασκεί πίεση στην ουρήθρα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, συχνή ούρηση, νυχτερινή ούρηση, αδύναμη ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης.

3. Για την έγκαιρη διάγνωση προτείνεται σε όλους τους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών να γίνεται μία εξέταση αίματος που λέγεται PSA, και μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Σε άνδρες με οικογενειακό ιστορικό πρέπει ο έλεγχος να ξεκινάει νωρίτερα.

4. Η αυξημένη τιμή του PSA σε συνδυασμό με την θετική δακτυλική εξέταση αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει καρκίνος.

5. Οι παράγοντες κινδύνου που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου είναι:

  • Η ηλικία, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.
  • Οικογενειακή προδιάθεση, αν κάποιος έχει συγγενή α΄ βαθμού με ιστορικό καρκίνου έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει και αυτός

Η ολική αφαίρεση του προστάτη (ριζική προστατεκτομή) αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη και περιλαμβάνει την αφαίρεση και των σπερματοδόχων κύστεων . Αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται στην Κλινική Ελπίς και με λαπαρασκοπική μέθοδο και με ανοιχτή μέθοδο, ανάλογα με τις ενδείξεις που θα αξιολογηθούν από τον ουρολόγο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου