ΥΓΕΙΑ

Κινητά τηλέφωνα και wi-fi προκαλούν καρκίνο υποστηρίζει αμφιλεγόμενη έρευνα

κινητά-τηλέφωνα-και-wi-fi-προκαλούν-καρκί-841745

Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου διατρέχουν όσοι δέχονται ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι συσκευές ασύρματης σύνδεσης (wi-fi) διαρκώς και επί μακρόν υποστηρίζει μια νέα αμερικανική έρευνα που έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων.

Αναλυτικότερα, η έρευνα που υπογράφουν επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης, διενεργήθηκε σε πειραματόζωα, αρουραίους και ποντίκια.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα παρέχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν ασύρματες συσκευές, αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα πάνω στην επίδραση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF) σε πειραματόζωα.

Η δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς άλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η μελέτη που ενοχοποιεί κινητά τηλέφωνα και wi-fi δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό και έτσι δεν έχει υποβληθεί σε αξιολόγηση και επαλήθευση από ειδικούς.

Την αμφιλεγόμενη και ακριβή μελέτη, αφού δαπανήθηκαν 25 εκατ. δολάρια για να ολοκληρωθεί, συνέγραψαν ερευνητές του ομοσπονδιακού Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας (ΝΤΡ ), το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη στα πειραματόζωα διαπιστώνει -σε βάθος χρόνου- αυξήσεις στα περιστατικά καρκίνου, παρά τα χαμηλά επίπεδα της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF). Τόσο οι ίδιοι οι ερευνητές, όσο και άλλοι επιστήμονες, επισήμαναν την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Αξιοπερίεργο είναι το στοιχείο ότι αυξημένα ποσοστά καρκίνου καταγράφηκαν μόνο σε αρσενικούς αρουραίους, ενώ το χρονικό διάστημα που εκτέθηκαν τα ζώα στην ακτινοβολία (μερικά από έμβρυα ακόμη), είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερο από την έκθεση των ανθρώπων στις συσκευές τους.

Δεν επισημάνθηκε κάποιος σαφής βιολογικός μηχανισμός, που να εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο, αν και διαπιστώθηκαν αυξημένες βλάβες στο DNA των πειραματόζωων. Παραμένει επίσης αμφίβολο κατά πόσο μια μελέτη σε τρωκτικά ισχύει εξίσου και σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRXiv, εξέθεσαν αρουραίους επί εννέα ώρες κάθε μέρα και επί δύο χρόνια σε μη ιοντίζουσα ακτινοβολία (RF 900 megahertz), που αντιστοιχεί σε συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων. Τα αρσενικά -αλλά όχι τα θηλυκά- ζώα εμφάνισαν δύο σπάνια είδη καρκινικών όγκων: γλοίωμα στον εγκέφαλο (το 2% έως 3% των πειραματόζωων) και όγκους των κυττάρων Schwan της καρδιάς (το 6% έως 7%).

Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τέτοιοι όγκοι σε σχετικές μελέτες πάνω σε πειραματόζωα και η συχνότητα των όγκων φάνηκε να εξαρτάται από τη δόση της ακτινοβολίας (δηλαδή τη συχνότητα της χρήσης). Επιπλέον, κανένα πειραματόζωο της ομάδας ελέγχου, που δεν είχε εκτεθεί στην εν λόγω ακτινοβολία, δεν εμφάνισε όγκους.

Το ίδιο το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας διευκρίνισε ότι τα πορίσματα της έρευνας είναι ακόμη προκαταρκτικά, ότι εξετάζονται από άλλους ειδικούς και ότι τα πλήρη ευρήματα θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός του 2017.

Επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία του πειράματος, το μέγεθος του δείγματος, τις διαφορές στα ευρήματα σε σχέση με παλαιότερες μελέτες, καθώς επίσης για το γεγονός ότι οι ακτινοβολημένοι αρσενικοί αρουραίοι με τους όγκους έζησαν περισσότερο σε σχέση με όσα ζώα δεν είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία κ.α.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου