ΥΓΕΙΑ

Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό Ζίκα

οι-οδηγίες-του-κεελπνο-για-τον-ιό-ζίκα-83113

Μέτρα προστασίας συστήνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου υπάρχει τρέχουσα τοπική μετάδοση λοίμωξης από τον ιό Ζίκα.

Ειδικότερα, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι που μεταδίδει τη νόσο τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρα και νύχτας, σε εσωτερικούς και εξωτερικού χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

Επιπλέον, επειδή πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με το σπέρμα και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα για μερικές εβδομάδες μετά την ανάρρωση του άνδρα που νόσησε με λοίμωξη από τον ιό Ζίκα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται αναβολή του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα από τον ιό Ζίκα ή σε περίπτωση που το ταξίδι δεν είναι εφικτό να αναβληθεί αυξημένα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους ταξιδιώτες

  • Να φορούν ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
  • Να χρησιμοποιούν στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες εγκεκριμένες στην Ευρώπη όπως το DEET (N-diethyl-m-toluamide) κ.ά.
  • Να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσουν, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης τους
  • Να χρησιμοποιούν κουνουπιέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Μετά την επιστροφή από περιοχή με τρέχουσα τοπική μετάδοση του ιού Ζίκα
  • Οι ταξιδιώτες συνιστάται να παρακολουθήσουν την υγεία τους για 21 μέρες. Αν παρουσιάσουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα , επιπεφυκίτιδα , μυαλγίες, αρθραλγίες, πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό και να τον ενημερώσουν για το ταξιδιωτικό τους ιστορικό.
  • Οι άνδρες ταξιδιώτες που η σύντροφός τους είναι έγκυος συνιστάται να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Επειδή οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό Ζίκα είναι ασυμπτωματικές , συνιστάται στους άνδρες και τις γυναίκες ταξιδιώτες να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Συμπτώματα

Ο ιός Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο. Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ η συσχέτιση του ιού Zika με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Περιοχές με κρούσματα

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2014 αναφέρθηκαν κρούσματα από τον ιό Ζίκα στην Αφρική, στην Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Από τον Μάιο του 2015 είναι επιδημία σε εξέλιξη στη Βραζιλία και πρόσφατα ανακοινώθηκαν κρούσματα την Αϊτή, στην Αμερικανική Σαμόα, στην Αρούμπα, στο Βανουάτου, στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία, στη Γαλλική Γουιάνα, στη Γουαδελούπη (Γαλλία),στη Γουατεμάλα, στη Γουιάνα, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο Εκουαδόρ, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Κολομβία στην Κόστα Ρίκα, στο Κουρασάο , στις Μαλδίβες, στα νησιά Μάρσαλ, στη Μαρτινίκα (Γαλλία), στο Μεξικό, στα Μπαρμπάντος, στη Μποναίρ, στη Νέα Καληδονία, στη Νικαράγουα , στην Ονδούρα, στον Παναμά, στην Παραγουάη , στο Πουέρτο Ρίκο, στη Σαμόα, στα νησιά Σολομώντα, στο Σουρινάμ, στην Ταυλάνδη, στην Τζαμάικα, στην Τόνγκα, στα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο, στα Φίτζι, στο Saint Martin (Γαλλία), στα νησιά Virgin (ΗΠΑ) και στο Πράσινο Ακρωτήρι στην Αφρική, ενώ αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του ιού και σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον έως τις 18 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν εισαγόμενα κρούσματα στην Αυστρία 1, στη Γαλλία 18, στη Γερμανία 20, στη Δανία 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο 8, στην Ιρλανδία 3, στην Ισπανία 23, στην Ιταλία 5 , στη Μάλτα 1, στην Ολλανδία 24, στην Πορτογαλία 6 στη Σλοβενία 1, στη Σουηδία 1, στη Φινλανδία 2, καθώς και στην Ελβετία και στο Καναδά..

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου