ΥΓΕΙΑ

Πως επηρεάζει το στρες το δέρμα

πως-επηρεάζει-το-στρες-το-δέρμα-81972

Παρουσιάζετε έξαρση της ακμής ή της ψωρίασής σας; Πέφτουν τον τελευταίο καιρό τα μαλλιά σας; Εμφανίσατε ξαφνικά ένα περίεργο εξάνθημα; Αν ναι, ίσως βρίσκεστε σε κατάσταση έντονου στρες το οποίο «αποτυπώνεται» στο δέρμα σας.

«Το δέρμα και η ψυχή συνδέονται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα» λέει ο καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος, διευθυντής στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική-Αφροδισιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

«Πολλές νευρικές απολήξεις καταλήγουν στο δέρμα και έτσι, καθώς το στρες ενεργοποιεί μια αλληλουχία νευρολογικών μηχανισμών, προκαλούνται δερματική ευαισθησία και αντιδράσεις».

Όπως δηλαδή ένας άνθρωπος μπορεί να πάθει έλκος από το πολύ στρες, ένας άλλος «μπορεί να εκδηλώσει εξανθήματα ή να παρουσιάσει επιδείνωση δερματοπαθειών που ήδη είχε» συνεχίζει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ακμή. Το στρες διεγείρει την παραγωγή ορμονών όπως η κορτιζόλη, που μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος (λίπους) στο δέρμα, με συνέπεια να «φουντώσει» η ακμή.

Άλλες δερματοπάθειες που μπορεί να επιδεινωθούν ή να αναζωπυρωθούν από το στρες είναι, μεταξύ άλλων, η κνίδωση, η ψωρίαση, η ροδόχρους ακμή, τα κονδυλώματα και φυσικά ο επιχείλιος έρπης.

Το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση για πρώτη φορά δερματικών προβλημάτων όπως το έκζεμα ή ορισμένες δερματίτιδες, ακόμα και στα παιδιά. Μελέτες λ.χ. έχουν δείξει πως τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών που έρχονται αντιμέτωπα με πολύ τραυματικά γεγονότα (π.χ. το διαζύγιο των γονέων ή μια σοβαρή αρρώστια) έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έκζεμα.

Αντίστοιχα, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα δερματικά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η γυροειδής αλωπεκία και η λεύκη, μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια ή έπειτα από μια περίοδο έντονου στρες.

Αυξημένος είναι επίσης ο κίνδυνος δερματικών μολύνσεων επειδή διαταράσσεται η συνοχή της επιδερμίδας και δημιουργούνται μικρολύσεις της συνεχείας του δέρματος (μικροσκοπικές πληγές) στις οποίες εύκολα μπορεί να εισδύσουν μικρόβια.

Ακόμα και επίμονος, ανεξήγητος κνησμός μπορεί να εκδηλωθεί εξαιτίας του, με μερικούς ασθενείς να ξύνονται έως το σημείο να προκαλούν βλάβες (πληγές) στο δέρμα τους (αυτό ονομάζεται νευροδερματίτιδα και συνήθως εντοπίζεται στις κνήμες, στους πήχεις και ανάμεσα στις ωμοπλάτες).

Ολοένα περισσότερες μελέτες, εξάλλου, δείχνουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπτύξεως μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι «απορρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και η νορεπινεφρίνη, μια από τις ορμόνες του, διαταράσσει ορισμένες πρωτεΐνες (λέγονται κυτταροκίνες) που ευνοούν την ανάπτυξη όγκων» προσθέτει ο καθηγητής.

Και μετά, είναι οι επιδράσεις του στρες στην εμφάνιση του δέρματος, το οποίο γίνεται λιπαρό, θαμπό και ψυχρό, επειδή ο οργανισμός αυξάνει την τροφοδοσία της καρδιάς και των μυών με αίμα (γι’ αυτό λ.χ. κτυπάει πιο γρήγορα η καρδιά μας και αναπνέουμε πιο γρήγορα), αλλά μειώνει αυτή του δέρματος, με συνέπεια να του στερεί οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Επειδή, τέλος, το στρες διαταράσσει και την ικανότητα του δέρματος να κατακρατά υγρασία, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία.

Τι να κάνετε

Αν και, αντικειμενικά, είναι αδύνατο να αποφύγετε εντελώς το στρες, πρέπει να κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να ηρεμείτε, έστω και προσωρινά. Να φροντίζετε επίσης εντατικά το δέρμα σας, ακόμα κι αν νιώθετε ότι βαριέστε, μη αμελώντας τον απαλό καθαρισμό, την καθημερινή καλή ενυδάτωση και, βεβαίως, κάθε θεραπεία που τυχόν πρέπει να κάνετε για δερματολογικό πρόβλημα.

Φροντίστε ακόμα να κοιμάστε αρκετά και να τρέφεστε υγιεινά, διότι η έλλειψη ύπνου και η κακή διατροφή επίσης αποτυπώνονται στο δέρμα, καθώς και να μιλάτε για τα προβλήματά σας για να εκτονώνετε λίγη από την έντασή σας

Αν, τέλος, παρουσιάσετε στο δέρμα σας κάποιο εξάνθημα ή άλλη διαταραχή, ή επιδεινωθεί μία δερματοπάθεια που γνωρίζετε ότι έχετε, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας.

ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου