ΥΓΕΙΑ

Αυξάνεται ο αριθμός θανάτων νεογέννητων παγκοσμίως

αυξάνεται-ο-αριθμός-θανάτων-νεογέννη-793726

Ο αριθμός των νεογέννητων που πεθαίνουν στη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με ειδικούς που συναντώνται στο Γιοχάνεσμπουργκ.

“Τα νεογέννητα συνεχίζουν να πεθαίνουν” αν και γνωρίζουμε καλύτερα τις αιτίες μεταγεννητικής θνησιμότητας και τα μέσα για να την αντιμετωπίσουμε, δήλωσε ο Γκάρι Νταρμσταντ, αρμόδιος για την οικογενειακή υγεία στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Τα ποσοστά θανάτων των νεογέννητων σε σύγκριση με αυτά της βρεφικής θνησιμότητας στο σύνολό της έχουν αυξηθεί από 36% το 1990 σε 43% το 2011, επισήμανε η αντιπρόεδρος της Unicef Γκίτα Ράο Γκούπτα, η οποία συμμετείχε στη διάσκεψη αυτή την πρώτη με αυτό το θέμα στην οποία συμμετέχουν περίπου εκατό ειδικοί από πενήντα χώρες, οι οποίοι συζητούν τα μέσα αντιμετώπισης της μεταγεννητικής θνησιμότητας.

Περίπου τρία εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της ζωής τους, κυρίως στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής. Το 2011 περίπου επτά εκατομμύρια παιδιά πέθαναν πριν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών.

“Ο αριθμός των θανάτων νεογέννητων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική, αν και γενικά υπάρχει πτώση του ποσοστού θνησιμότητας τόσο των βρεφών όσο και των μητέρων”, πρόσθεσε ο Ντάρμσταντ, υπογραμμίζοντας πως τα μέσα που υπάρχουν χρησιμοποιούνται πλημμελώς.

Για την Γκράσα Μασέλ, σύζυγο του Νέλσον Μαντέλα, η οποία δραστηριοποιείται σε πολλές μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις “τα δύο τρίτα αυτής της θνησιμότητας μπορεί να αποφευχθεί” με απλά και ελάχιστα δαπανηρά μέσα.

Η αντιπρόεδρος της Unicef, ευχήθηκε να “μειωθεί η μεταγεννητική θνησιμότητα μέχρι το 2015”.

“Έχουμε μπροστά μας χίλιες ημέρες για να αλλάξουμε σημαντικά τα στοιχεία αυτά”, είπε.
Πρόσφατη έρευνα του London School of Hygiene and Tropical Medicine έδειξε πως η Ρουάντα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην Αφρική, πετυχαίνοντας να μειώνει κατά 6,2% τον ετήσιο ρυθμό μεταγεννητικής θνησιμότητας

Στη Νιγηρία την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφονται τα χειρότερα στατιστικά στοιχεία: 250.000 νεογέννητα πεθαίνουν κάθε χρόνο, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς την τελευταία εικοσαετία.

Οι βασικοί λόγοι θανάτου των νεογέννητων είναι οι επιπλοκές που συνδέονται με πρόωρους τοκετούς ή στην διάρκεια του τοκετού, αλλά και στην έλλειψη κάθε φροντίδας προς τις μητέρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου