ΥΓΕΙΑ

Πειραματικό φάρμακο αναχαιτίζει τον καρκίνο της κύστης

πειραματικό-φάρμακο-αναχαιτίζει-τον-768860

Ένα πειραματικό φάρμακο που καθιστά τους όγκους της ουροδόχου κύστεως ευάλωτους στις επιθέσεις του ανοσοποιητικού, κατόρθωσε να απαλλάξει μερικούς ασθενείς από τη νόσο.

Το φάρμακο, που προς το παρόν αποκαλείται MPDL3280A, εξουδετερώνει το «καμουφλάζ» που χρησιμοποιούν οι καρκινικοί όγκοι για να «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό και η δοκιμή του σε 68 ασθενείς είχε «συναρπαστικά αποτελέσματα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature», όλοι οι ασθενείς που έλαβαν το MPDL3280A έπασχαν από προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και δεν ανταποκρίνονταν σε καμία από τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.

Έπειτα από 12 εβδομάδες θεραπείας, οι όγκοι είχαν συρρικνωθεί σε περισσότερους από τους μισούς από αυτούς, ενώ σε δύο ασθενείς είχαν εξαφανιστεί εντελώς.

Οι ερευνητές λένε πως αυτό αποτελεί την πρώτη καλή είδηση για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου της τελευταίας 30ετίας, ενώ η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) το χαρακτήρισε ήδη «πρωτοποριακή» θεραπεία, ούτως ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν ένα συναρπαστικό βήμα προόδου στην αναζήτηση εναλλακτικών και αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας του καρκίνου της κύστεως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόμας Πάουελς, καθηγητής Ουρογεννητικής Ογκολογίας στην Σχολή Ιατρικής & Οδοντιατρικής Barts and The London του Πανεπιστημίου Queen Mary, στο Λονδίνο.

«Επί δεκαετίες, η μοναδική επιλογή ήταν η χημειοθεραπεία, αλλά οι εκβάσεις ήταν φτωχές και πολλοί ασθενείς ήταν τόσο άρρωστοι, ώστε δεν την άντεχαν.

»Χρειαζόμαστε τώρα μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας και, επειδή το φάρμακο αυτό χαρακτηρίστηκε ως “πρωτοποριακή” θεραπεία από την FDA ελπίζουμε ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν σημαντικά, ώστε να είναι σύντομα διαθέσιμο στους ασθενείς».

Ο δρ Πάουελς εκτίμησε ότι, αν και οι μεγαλύτερες μελέτες έχουν ανάλογα ευρήματα, το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ έως το τέλος του 2015 και αργότερα και στην Ευρώπη.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου