ΥΓΕΙΑ

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με τις κρίσεις άσθματος

η-ανεπάρκεια-βιταμίνης-d-σχετίζεται-με-760814

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να υπονομεύει τη ρύθμιση του άσθματος στους ενηλίκους αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 307.900 νεαρούς εθελοντές ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης δεν έχουν μεν κάποια σχέση με την ανάπτυξη της νόσου, αργότερα όμως επηρεάζουν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των ασθματικών κρίσεων.

Οπως γράφουν στην επιθεώρηση «Allergy», από τους εθελοντές τους οι 21.237 έπασχαν από άσθμα. Οσο χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν στο αίμα τους τόσο αυξάνονταν οι εξάρσεις του άσθματος – το εύρημα αυτό δεν άλλαξε ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στις ασθματικές κρίσεις, όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα κ.λπ.

Για να αξιολογήσουν τη ρύθμιση του άσθματος, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνταγές φαρμάκων των ασθενών και τον αριθμό των επισκέψεων στον πνευμονολόγο τους τους τελευταίους 12 μήνες πριν από την ένταξή τους στη μελέτη. Τους υπέβαλαν επίσης σε εξετάσεις αίματος.

Από τους εθελοντές με άσθμα που είχαν τα επαρκέστερα επίπεδα βιταμίνης D (κατά μέσον όρο πάνω από 36 ng/ml), μόνο το 9% είχε τουλάχιστον μία κρίση το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Ωστόσο απ’ όσους είχαν οριακά επίπεδα της βιταμίνης (από 10 έως 20 ng/ml), το 12% είχε τουλάχιστον μία ασθματική κρίση και από όσους είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D (κάτω από 10 ng/ml) το 15% είχε τουλάχιστον μία ασθματική κρίση.

«Αν ένας ασθενής ακολουθεί σωστά τη θεραπεία που του έχει συστήσει ο γιατρός για το άσθμα και κάνει όλα όσα πρέπει αλλά εξακολουθεί να μην είναι ρυθμισμένος, ίσως πρέπει να υποβληθεί σε μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D προτού αλλάξει την αγωγή του» σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρόνιτ Κονφίνο-Κοέν, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Αν έχει έλλειψη, ίσως βοηθηθεί λαμβάνοντας κάποιο συμπλήρωμα της βιταμίνης».

ΤΑ ΝΕΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου