ΥΓΕΙΑ

Τα καρότα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

τα-καρότα-μειώνουν-τον-κίνδυνο-καρκίν-75440

Οι γυναίκες που τρώνε συστηματικά καρότα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βήτα-καροτίνη μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μη-ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η βήτα-καροτίνη (ή βήτα-καροτένιο) είναι ένα αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό που προσδίδει σε φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα τους.

Άλλες καλές πηγές της είναι τα μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, οι κολοκύθες και οι γλυκές κόκκινες πιπεριές, ενώ περιέχεται και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδες, σέσκουλα, γογγύλια), τον αρακά και το μπρόκολο.

Οι επιστήμονες συνιστούν εδώ και χρόνια την συστηματική κατανάλωσή της στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να προστατεύει από απειλητικά νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Η νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), δείχνει ότι η προστασία έναντι συγκεκριμένης μορφής καρκίνου του μαστού είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι πίστευαν.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.502 γυναίκες με καρκίνο μαστού και 1.502 υγιείς συνομήλικές τους από την μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη EPIC για τον καρκίνο, η οποία άρχισε πριν από πολλά χρόνια σε χιλιάδες εθελοντές από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Στο δείγμα των ασθενών συμπεριλαμβάνονταν 462 που έπασχαν από καρκίνο μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, παρότι η μορφή αυτή είναι αναλογικά πιο σπάνια (τα δύο τρίτα των καρκίνων μαστού έχουν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς).

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντριών και τις υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως η βήτα καροτίνη, η βιταμίνη C, η λυκοπένη (λυκοπένιο) κ.ά.

Όπως διαπίστωσαν, όσες έτρωγαν άφθονα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βήτα-καροτίνη είχαν έως και 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μη-ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού.

Ανάλογο όφελος δεν παρατηρήθηκε έναντι των καρκίνων μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά δεν φάνηκε να βοηθούν ιδιαίτερα.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου