ΥΓΕΙΑ

Διαλέξτε εποχιακά λαχανικά και αποθηκεύστε τα σωστά

διαλέξτε-εποχιακά-λαχανικά-και-αποθη-713456

Τα δημοφιλή λαχανικά της άνοιξης, αγκινάρες, σπαράγγια, αρακάς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά βρίσκονται στο επίκεντρο της γεύσης, αποτελώντας τη βάση για να δημιουργήσετε υγιεινά και ταυτόχρονα θρεπτικά πιάτα για σας και τους αγαπημένους σας.

Δείτε πληροφορίες για το πώς θα διαλέξετε τα καλύτερα λαχανικά με τα μεγαλύτερα οφέλη υγείας.

Aγκινάρες

Στη μεσογειακή διατροφή, η αγκινάρα κατέχει εξέχουσα θέση αφού μαγειρεύονται με ποικίλους τρόπους, από την κατσαρόλα και το φούρνο μέχρι και το τηγάνι. Επίσης, οι νοικοκυρές συνηθίζουν να καταψύχουν αγκινάρες όταν είναι η εποχή τους, ώστε να τις απολαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο, καθιστώντας τες αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Όταν επιλέγετε αγκινάρες διαλέξτε εκείνες που έχουν πράσινο, συμπαγές και εύσαρκο κεφάλι.

Οι καφέ κηλίδες στο φλούδι μπορεί να είναι ένδειξη ότι οι αγκινάρες έχουν υποβληθεί σε κάποιου είδους επεξεργασία ώστε να έχουν καλύτερη γεύση. Αν θέλετε να καταψύξετε αγκινάρες, καθαρίστε τες και αποθηκεύστε τες αεροστεγώς σε πλαστική σακούλα, το πολύ για μια εβδομάδα.

Τα σπαράγγια

Τα σπαράγγια ήταν κάποτε αγαπημένο λαχανικό των βασιλέων, αλλά δεν χρειάζεται να έχουν βασιλική καταγωγή για να τα απολαύσουμε. Η Άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να τα γευθείτε καθώς είναι φρεσκότατα και γευστικότατα. Ένα ματσάκι σπαράγγια έχει μόλις 4 θερμίδες και σας προσφέρει άφθονο φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες.

Επιλέγοντας σπαράγγια μην προτιμήσετε εκείνα που είναι ψηλόλιγνα καθώς μπορεί να στερηθείτε την χυμώδη γεύση των πιο παχιών σπαραγγιών. Τα λεπτεπίλεπτα σπαράγγια είναι λιγότερο γλυκά, έχουν πιο χορταρένια γεύση και είναι πιο φυλλώδη. Αποφύγετε τους μίσχους που σας φαίνονται μαραμένοι ή δεν έχουν ανοίξει.

Αν δεν θέλετε να φάτε τα σπαράγγια σας εντός μια ή δυο ημερών, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα βάζο με νερό και να τα διατηρήστε για περισσότερες μέρες φρέσκα.

Αρακάς

Μόνο το 5% του αρακά καταναλώνεται φρέσκος σε παγκόσμια κλίμακα, αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες διατίθενται στο εμπόριο είτε σε κονσέρβα είτε αφού έχουν καταψυχθεί. Η άνοιξη όμως είναι η εποχή του αρακά και φέτος μπορείτε να κάνετε τη διαφορά, τρώγοντάς τον φρέσκο.

Ο αρακάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και θεωρείται καλή πηγή βιταμίνης Κ, μαγνησίου, βιταμίνης C, σιδήρου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β1 και φυλλικού οξέος, καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Επιλέξτε αρακά με λαμπερό πράσινο χρώμα, χωρίς μαυρισμένες άκρες.

Αν θέλετε να τον καταψύξετε, καθαρίστε τον και σε πλαστική σακούλα μπορείτε να τον έχετε στην κατάψυξη για δύο με τέσσερις ημέρες.

Σαλάτες με φρέσκα, εποχιακά λαχανικά

Οι σαλάτες με φρέσκα, εποχιακά λαχανικά είναι ο ιδανικότερος τρόπος να κάνετε το γεύμα σας ενδιαφέρον και θρεπτικό. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς με λαχανικά, φρέσκα, βραστά ή ψητά.

Οι πράσινες σαλάτες δεν περιέχουν πολλές θερμίδες, ενώ μια μερίδα δεν θα σας προσφέρει περισσότερες από 15 θερμίδες, θα πάρετε όμως φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Α, τον πρόδρομο της β-καροτένης, η οποία από μόνη της είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που κάνουν κακό στα κύτταρά μας.

Προτιμήστε πράσινες σαλάτες χύμα και όχι συσκευασμένες. Αγοράστε μαρούλι με το τεμάχιο ή σπανάκι με το μάτσο. Σε κάθε περίπτωση προσέξτε να έχουν ζωηρό βαθύ πράσινο χρώμα και το φύλλωμα να είναι αφράτο και τραγανό.

Αποφύγετε τις πράσινες σαλάτες που έχουν μαυρίσει, κιτρινίσει ή είναι μαραμένες. Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσετε πράσινες σαλάτες είναι να τις πλύνετε καλά και να τις στεγνώσετε επιμελώς. Τοποθετήστε τες σε πλαστικές σακούλες και στο ψυγείο θα διατηρηθούν για τρεις με πέντε ημέρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου