ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου Ι

κίνδυνος-πρόωρου-θανάτου-για-τις-γυνα-680880
Οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι αντιμετωπίζουν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με τους άνδρες ασθενείς, υποστηρίζουν αυστραλιανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Lancet Diabetes and Endocrinology.

Τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης τύπου Ι ή νεανικός διαβήτης καταγράφει αυξητική τάση, παγκοσμίως, και τα σχετικά κρούσματα σε παιδιά έως 14 ετών είναι κάθε χρόνο αυξημένα κατά 3% έναντι του 1989. Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά, αδυνατώντας να παράγει την αναγκαία ινσουλίνη, ώστε να ρυθμίσει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Η Δρ Ρέιτσελ Χάξλεϊ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και οι συνεργάτες της, μελέτησαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων 50 ετών σχετικά με τη θνησιμότητα των πασχόντων από διαβήτη, εστιάζοντας σε συνολικά 26 μελέτες που αφορούσαν 214.114 ανθρώπους.

Παρατήρησαν ότι, αν και σε απόλυτους αριθμούς είναι περισσότεροι οι άνδρες με διαβήτη τύπου Ι που πεθαίνουν, από ό,τι οι γυναίκες, οι γυναίκες ασθενείς εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας.

Οι πάσχουσες από διαβήτη έχουν επίσης σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακά αίτια, σε σχέση με τους άνδρες. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κατά 37% μεγαλύτερος στις γυναίκες.

«Κατά μέσο όρο οι γυναίκες ζουν παραπάνω από τους άνδρες. Όμως, όπως δείχνουν τα ευρήματά μας, στις γυναίκες με διαβήτη τύπου Ι αυτό το πλεονέκτημα επιβίωσης φαίνεται να χάνεται και οι θάνατοι είναι περισσότεροι από ό,τι στους άνδρες με την ίδια ασθένεια», εξηγεί η Δρ Χάξλέϊ.

Ο ρόλος των μικροβίων στον διαβήτη

Εξάλλου, μια ξεχωριστή αμερικανική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, πριν την εκδήλωση του διαβήτη τύπου Ι παρατηρείται αλλαγή στο μικροβίωμα του εντέρου του ασθενή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Ράμνικ Ξαβιέ, σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Cell, Host and Microbe, παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται μια αισθητή μείωση στον αριθμό των «καλών» μικροοργανισμών που προωθούν την υγεία του εντέρου.

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα τεχνική έγκαιρης διάγνωσης του διαβήτη τύπου Ι, αναλύοντας την ποικιλία των μικροβίων στο σώμα του παιδιού.

Το ανθρώπινο μικροβίωμα, το οποίο αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς (κυρίως βακτήρια και ιούς), που συμβιώνουν πάνω και μέσα στο σώμα, προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Οι αλλαγές στο μικροβιακό οικοσύστημα φαίνεται να συνδέονται με διάφορες παθήσεις.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου