ΥΓΕΙΑ

Ο ιός Έμπολα είναι μεταδοτικός επί μία εβδομάδα μετά θάνατον

ο-ιός-έμπολα-είναι-μεταδοτικός-επί-μία-664973

Ο ιός Έμπολα μπορεί να είναι μεταδοτικός ακόμα και μία εβδομάδα έπειτα από τον θάνατο ενός μολυσμένου ατόμου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ τοποθέτησαν τις σωρούς πέντε μαϊμούδων του γένους μακάκοι σε έναν θάλαμο με θερμοκρασία και υγρασία παρόμοια με αυτή της Δυτικής Αφρικής.

Στα ζώα είχε γίνει ευθανασία, επειδή ήταν μολυσμένα με τον ιό Έμπολα.

Επί δέκα εβδομάδες οι επιστήμονες έπαιρναν δείγματα από τις σωρούς τους και ταήλεγχαν για ίχνη του ιού. Έτσι διαπίστωσαν πως ο ιός παρέμεινε ζωντανός και μεταδοτικός επί έως και μία εβδομάδα μετά τον θάνατο των ζώων.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η παρούσα επιδημία στην Δυτική Αφρική άρχισε από την κηδεία ενός δίχρονου αγοριού που πέθανε από τον ιό τον Δεκέμβριο του 2013.

Το τελετουργικό της κηδείας του απαιτούσε από τους παρευρισκόμενους να χαϊδέψουν και να αγκαλιάσουν το νεκρό παιδί.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες των ΝΙΗ στο σχετικό άρθρο τους, που θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Emerging Infectious Diseases», τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι «η μετάδοση (του ιού) από ένα νεκρό άτομο είναι πιθανή για εκτεταμένη χρονική περίοδο έπειτα από το θάνατό του».

Επομένως, «όσοι εκτίθενται σε ασθενείς (με Έμπολα) κατά τα τελικά στάδια της νόσου ή μετά το θάνατό τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης», προσθέτουν.

Σημειώνεται πως στη νέα μελέτη ανιχνευόταν γενετικό υλικό του ιού Έμπολα έως και 10 εβδομάδες μετά τον θάνατο των πιθήκων, αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα ήταν αλλοιωμένο και δεν μπορούσε πια να προκαλέσει τη νόσο.

ygeia.tanea.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου