ΥΓΕΙΑ

Η καθημερινή λήψη χαπιού μειώνει τον κίνδυνο του AIDS κατά 86%

η-καθημερινή-λήψη-χαπιού-μειώνει-τον-κ-650190

Ενα χάπι πριν, ένα κατά τη διάρκεια και ένα μετά την επικίνδυνη σεξουαλική επαφή. Και στο τέλος, σχεδόν άριστα αποτελέσματα, με περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης με τον ιό HIV στο ελάχιστο. Αυτά τουλάχιστον είναι τα αισιόδοξα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης όσον αφορά την πρόληψη μετάδοσης του ιού ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι όμως λαμβάνουν καθημερινά το φάρμακο Truvada.

Το χάπι λαμβάνεται ήδη ευρεώς στις ΗΠΑ, αφότου εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2012 ως το πρώτο χάπι το οποίο εφόσον λαμβάνεται καθημερινά βοηθά στην προστασία από το AIDS στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές λοιμώξεις που πραγματοποιείται στο Σιάτλ των ΗΠΑ, το Truvada μπορεί να μειώσει τα ποσοστά μετάδοσης του ιού σε ποσοστό έως και 86%.

Πρόκειται για αντιρετροϊκό φάρμακο το οποίο παίρνουν εδώ και χρόνια αρκετοί οροθετικοί για την αντιμετώπιση του ιού και δίδεται ως μετεκθεσιακή προφύλαξη για ένα μήνα, δηλαδή σε περιπτώσεις που κάποιος δεν είναι θετικός στον ιό και είχε «ατύχημα» κατά την σεξουαλική επαφή.

Ενας από τους λόγους για τον οποίο οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι είναι ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πραγματικές καταστάσεις: οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν ή όχι το χάπι. Σε κάθε περίπτωση, οι φόβοι ότι οι άνδρες δεν θα χρησιμοποιούσαν το χάπι διαψεύστηκαν.

Το Truvada συνιστάται σε όσους κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό, δεν είναι οροθετικοί αλλά είναι οι σύντροφοί τους, είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι που τους τελευταίους έξι μήνες έχουν μολυνθεί με σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Επίσης, συνιστάται σε ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό και δεν έχουν μόνιμη σχέση με άτομο που δεν έχει τη νόσο και φυσικά όλοι οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών.

Η έρευνα Proud (Pre-exposure Option for reducing HIV in the UK: immediate or Deferred) ξεκίνησε το 2012 με τη συμμετοχή ανδρών που περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου – όλοι είχαν αλλάξει κατά μέσο όρο 10 συντρόφους τις προηγούμενες 90 ημέρες.

Κατόπιν τυχαίας επιλογής, στους μισούς είχε χορηγηθεί αμέσως Truvada, ενώ στους υπόλοιπους έπειτα από έναν χρόνο. Ανάμεσα στους άνδρες που ξεκίνησαν αμέσως το χάπι καταγράφηκαν τρεις μολύνσεις, ενώ στην άλλη ομάδα καταγράφηκαν 19.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου