ΥΓΕΙΑ

Διαφορετικό το έμφραγμα και η στηθάγχη στις γυναίκες

διαφορετικό-το-έμφραγμα-και-η-στηθάγχ-64371

Η ιδιομορφία των γυναικών ως προς το έμφραγμα δεν αφορά την ηλικία κατά την οποία, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνεται η συχνότητα των εμφραγμάτων, αλλά και αυτά καθαυτά τα συμπτώματα.

Στις γυναίκες το έμφραγμα συνήθως δεν εκδηλώνεται με συμπτώματα ανάλογα με των ανδρών. Ετσι τα κλασικά συμπτώματά του, όπως ο ισχυρός πόνος ή το σφίξιμο ή η πίεση στο κέντρο του στήθους δεν αποτελούν τον κανόνα γι’ αυτές.

Αντίθετα, οι αντανακλάσεις του κλασικού πόνου του εμφράγματος μπορεί στις γυναίκες να αποτελούν το κύριο σύμπτωμά του – π.χ. η δυσφορία στο στομάχι, οι άτυποι πόνοι στο αριστερό χέρι στην ωμοπλάτη, το σφίξιμο στον λαιμό ή στα σαγόνια.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει στους επιστήμονες πολυκεντρική μελέτη με 6.406 εμφραγματίες η οποία δημοσιεύθηκε τo 2012 στο «JACC» (το επίσημο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας) και μέχρι σήμερα δεν έχει αμφισβητηθεί.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το έμφραγμα σε άνδρες και γυναίκες σε ποσοστό που έφθανε περίπου το 30% δεν είχε σχέση με την αποφρακτική νόσο των στεφανιαίων (απόφραξη ή στένωση) αλλά με διάβρωση του έσω χιτώνα της στεφανιαίας αρτηρίας ή με σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών.

Ειδικότερα, στους ασθενείς με προεμφραγματική (ασταθή) στηθάγχη βρέθηκε πολύ υψηλό ποσοστό γυναικών (30,5%) οι οποίες δεν είχαν αποφρακτικές βλάβες στην στεφανιογραφία τους.

Επομένως, ο σπασμός των αρτηριών ήταν υπεύθυνος για τη στηθάγχη.

Με βάση τα ευρήματα αυτά τίθεται το ερώτημα κατά πόσον αντιμετωπίζεται σωστά με αγγειοπλαστική (μπαλόνι) μια οριακή στένωση σε μια στεφανιαία αρτηρία, με τη σκέψη ότι αυτή η βλάβη είναι η γενεσιουργός αιτία της στηθάγχης, ενώ μπορεί η πραγματική αιτία να είναι ο σπασμός στη συγκεκριμένη αρτηρία που έχει τη στένωση.

Ετσι, πολλές περιπτώσεις ασθενών αντιμετωπίζονται επεμβατικά, ακόμη και με χειρουργική επέμβαση bypass, ενώ τα συμπτώματά τους έχουν ως αιτία τον σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών.

Στις περιπτώσεις αυτές τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η ίδια η επέμβαση γιατί αν ο σπασμός συνεχισθεί και μετά την επέμβαση, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για θρόμβωση των bypass ή των stents εάν πρόκειται για αγγειοπλαστική.

Κατά συνέπεια, το φαινόμενο του σπασμού δεν είναι καθόλου αμελητέο σε περιπτώσεις εμφράγματος ή προεμφραγματικής (ασταθούς) στηθάγχης.

ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου