ΥΓΕΙΑ

Έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου σε ηλικία 81 ετών

έκανε-εγχείρηση-αλλαγής-φύλου-σε-ηλικ-62986

Ένας πρώην πιλότος της RAF έγινε ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος στη Βρετανία που υποβάλλεται σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Η 81 ετών Ρουθ Ρόουζ, που γεννήθηκε ως Τζέιμς, δέχεται επικρίσεις για την απόφασή της, αλλά όπως δήλωσε στον βρετανικό Τύπο «πάντοτε ήξερα πως ζω σε λάθος σώμα».

Η Ρουθ παρακινήθηκε να κάνει την εγχείρηση από τον χειρουργό στον οποίο απευθύνθηκε πριν από λίγα χρόνια για αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου.

«Από τα 9 μου χρόνια λαχταρούσα να γίνω γυναίκα, αλλά δεν το είχα κάνει και πίστευα ότι πλέον είμαι πολύ μεγάλη για κάτι τέτοιο. Όμως ο γιατρός μου είπε ότι ο οργανισμός μου μπορεί να το αντέξει και μαζί του συμφώνησε η ιατρική ομάδα που με ανέλαβε», είπε.

Πριν από την εγχείρηση, η Ρουθ ήταν ένας διαζευγμένος πατέρας τριών παιδιών και παππούς τεσσάρων εγγονιών. Με τη σύζυγό του παντρεύτηκε το 1961 και ο γάμος τους άντεξε 42 χρόνια. Το διαζύγιό τους ήταν φιλικό.

«Ποτέ δεν είπα στη γυναίκα μου πως ένιωθα», είπε. «Νόμιζα πως αν παντρευόμουν, θα άλλαζαν τα συναισθήματά μου. Έκανα λάθος. Είμαστε μία πολύ δεμένη οικογένεια και έχουν μεγάλη ανεκτικότητα, αλλά η απόφασή μου να αλλάξω φύλο ήταν μεγάλο σοκ γι’ αυτούς».

Η πορεία της Ρουθ προς την γυναικεία πλευρά της άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν άρχισε να ζει σαν γυναίκα και να υποβάλλεται σε ορμονοθεραπεία.

Η πλήρης αλλαγή έγινε εφέτος τον Ιούλιο, με την εγχείρηση αφαίρεσης των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Μετά την εγχείρηση, έμεινε πέντε ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ χρειάσθηκαν σχεδόν οκτώ εβδομάδες έως ότου αναρρώσει πλήρως.

Μιλώντας για την σωματική πλευρά της αλλαγής είπε: «Αν και οι γιατροί μού πρότειναν να μου φτιάξουν κόλπο, αρνήθηκα. Θα ήταν γελοίο να μπω σε αυτή τη διαδικασία, δεν με απασχολεί το θέμα του ερωτικού συντρόφου.

Την αλλαγή δεν την έκανα για να αποκτήσω μια σεξουαλική σχέση, αλλά για να μπορέσω επιτέλους να ζήσω με την αληθινή σεξουαλική μου ταυτότητα».

Και συνέχισε: «Η εγχείρηση αλλαγής φύλου είναι πολύ περισσότερα από την αφαίρεση του πέους. Υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούνται από ψυχιάτρους επί οκτώ ή δέκα χρόνια και οι αυτοκτονίες ανάμεσα σε όσους περιμένουν να χειρουργηθούν είναι επταπλάσιες από το φυσιολογικό.

Το να ζεις σε λάθος σώμα σημαίνει ότι ζεις απελπισμένος και σε συνεχή εσωτερική σύγκρουση – και οι γιατροί που κάνουν αυτές τις επεμβάσεις σώζουν εκατοντάδες ζωές από την αυτοκτονία».

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου